Уред за четене на мисли на всеослушание скоро ще стане реалност

11736
Уред за четене на мисли на всеослушание скоро ще стане реалност

Лабораторията на Робърт Найт в Калифорнийския университет в Бъркли работи над създаването на устройство, което разпознава мислите за конкретна дума и след това озвучава това, за което сте помислили. Уредът вече е "прочел" първата си дума.

Бъдещото устройство е предназначено за парализирани хора, които са лишени от възможността да изразяват своите мисли, но са съхранили съзнание и мислене.

Как се четат мисли по интернет?

Невролози от Вашингтонския университет са успели да установят връзка между мозъците на двама души, която позволила на единия да предска...

Четенето на мисли не е новина: през февруари със сходна методика учените разбираха какво вижда доброволец на картинка. Освен това е разработена техника за разчитане на изображения, които вижда или си представя човек, и е създаден робот, който отгатва намеренията.

Робърт Найт работи с думите. За да разбере кои показания на уредите могат да се смятат за ключ към конкретна дума, той много пъти повтарял на доброволеца едно и също – мозъкът реагира различно на дума, чута за първи път, повторена веднъж или няколко пъти.

Това, което се окаже общо за всички сигнали, получени за една дума, е "кодът" на тази дума за бъдещия уред.

За да се измерят бързо и точно измененията, електродът трябва да се постави директно върху темпоралния лоб на мозъка, под черепа. Затова в експериментите са участвали хора, на които предстояла операция на мозъка по несвързани с изследването причини.

Как се четат мислите и думите от мозъка?

Китайски учени създадоха уред, който умее да разпознава тези букви и думи, за които мислим, когато говорим на глас или за себе си. То...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии