Върнаха контрола над ръката на парализиран човек

2406
Върнаха контрола над ръката на парализиран човек
Снимка: БГНЕС

Лекари от САЩ върнаха контрола над ръката на изцяло парализиран пациент с помощта на вграден микрочип в мозъка, съобщава New York Times, цитиран от РИА Новости.

Преди пет години Йън Беркхарт получил счупване на шийните прешлени и бил парализиран изцяло, загубвайки възможността да използва ръцете и краката си.

Учените постигнаха големи успехи в лечението на парализа

Учените от университета на Нов Южен Уелс в Австралия успяха да превърнат костни и мастни клетки на възрастни хора в стволови клетки, ко...

Изследователите от университета на Охайо заявили, че са успели частично да му върнат контрола над ръката. Вграденият в мозъка на Беркхарт микрочип предава команди от мозъка на мускулите на ръката, като заобикаля повредения гръбначен мозък.

Благодарение на двугодишно обучение пациентът вече се е научил да контролира със силата на мисълта своята ръка с точност, която позволява например да си налее вода в чаша, да вдигне предмет от масата или да работи с таблет.

Засега пациентът може да контролира ръката си само когато е включен към компютър със специално оборудване в лаборатория и не може да използва ръцете си самостоятелно.

Но от гледна точка на науката става дума за първия успешен случай на възстановяване на използването на крайниците при пълна парализа. Учените разчитат на бъдещ прогрес в тази област.

Учени откриха средство за преодоляване на парализата

Швейцарски учени накараха, напълно парализиран плъх да тича. Това станало с помощта на електрически сигнали. През 2015 година новата с...

Пациентът, който сега е на 24 години, разказва, че сам е убедил лекарите и семейството си да се съгласят на рискования експеримент по вграждане на микрочип в мозъка.

"Оказах се в нужното време на нужното място. Но беше необходимо да се проведе мозъчна операция – операция, която не ми беше нужна“, пояснява Беркхарт.

Операцията отнела три часа. В мозъка му бил вграден чип с 96 микроелектрода, които фиксират сигнали от отделните неврони. Чрез кабел, вграден в главата на пациента, сигналите се предават на компютър, който ги разшифрова и предава на устройство, напомнящо ръкав и поставяно на ръката.

Чрез продължителни тренировки Беркхарт постепенно се научил да контролира движенията на ръката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com