The National Interest: Су-35 срещу F-35 - кой ще победи?

51862
The National Interest: Су-35  срещу F-35 - кой ще победи?
Снимка: Getty Images

Дори ако на F-35 се наложи да мине със собствени сили има нелоши шансове да се справи със Су-35 - просто ще трябва да разиграе добре картите си, смята редакторът от военния отдел на The National Interest. Експертът признава, че все пак F-35 има много малко шансове да оцелее, тъй като Су-35 са много по-съвършени. 

Изтребителят Lockheed Martin F-35 трябва да стане основа за флота на тактическите изтребители на Пентагона. Но не всяка страна на Земята може да си позволи да използва стъпи изтребители от пето поколение.

Едва ли Русия и Китай ще създадат цял флот от такива изтребители. Вместо това в обозримо бъдеще опората за тяхната тактическа авиация ще бъдат различните варианти на изтребителя Су-27 Flanker,  предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха.

Military Watch Magazine: Този руски изтребител превъзхожда всички западни (ВИДЕО)

По издръжливост и маневреност СУ-30 превъзхожда всеки западен изтребител. Това твърди в своя статия Military Watch Magazine. Обсегът на...

Най-ефективният от тях е Су-35, притежаващ силно усъвършенствани електроника, двигатели и корпуси. В близките години тази версия на руския изтребител ще получи голяма популярност в света. 

Военновъздушните сили на САЩ ще разчитат на различните модификации на F-35, макар те никога да не са били предназначени за постигането на превъзходство във въздуха. F-35 е и остава щурмови изтребител с разширени възможности за самозащита от други изтребители, макар Пентагона да го рекламира като многоцелеви изтребители. Какво поведение ще има четворка F-35 в сблъсък с четворка Су-35? Вероятно ще промени курса и ще извика F-22 (Raptors) и F-15, чиято задача е да установяват и поддържат превъзходство във въздуха, а самата тя весело ще полети нататък към назначените цели.

Но както историята ни учи по време на война не винаги се получава да се избере най-правилното решение. Дори ако на F-35 се наложи да се справя със собствените сили имат нелоши шансове да надвият Су-35 - просто ще трябва да разиграят добре картите си. Пилотите на F-35 ще трябва да използват умело силните места на своите изтребители - слабозабележимост и сензори - и да не позволяват на противника за използва слабите им места. Фактически ще трябва да се сражават извън пределите на визуалната видимост, избягвайки близък контакт, при който ще станат уязвими. 

F-22 (Raptors) от самото начало е предназначен за въздушен бой, но това не се отнася за F-35. F-22 съчетава голяма пределна височина на полета и свръхзвукова скорост (над 1,8 Маха), а F-35 едва достига 1,6 Маха на пълен форсаж. Освен това F-22 има отлична маневреност в боя и в пределите на визуалната видимост. Той превъзхожда съперниците по ъглова скорост на разгръщането, радиуса, ъгъла на атака и набиране на скорост на всички височини. 

Четворка F-22 (Raptors), летящи със свръхзвукова скорост в разредена атмосфера на височина над 50 хиляди фута (15200 км) може да избере къде и кога да се сражава, а четворка сравнително бавни F-35, летящи по-ниско може, ако пилотите са недостатъчно внимателни, да се окаже принудена да встъпи в бой с превъзхождащ я по характеристики противник. 

Forbes: Западът изпадна в паника заради "старите" кораби на Путин

Десантните кораби на военноморския флот (ВМФ) на Русия изплашиха Запада и принудиха Вашингтон да промени плановете по създаването на ле...

Освен това скоростта на F-35 и височината, която той набира не му позволяват да даде на ракетите си AIM-120 енергията при пуска на F-22. Съответно обсегът на ракетите ще бъде по-малък. В допълнение самите ракети на F-35 също са малко, което е важно, защото средствата за радиоелектронно противодействrе с технологии на цифрово запомняне на високи честоти, са напълно способни да извадят от строя системата за насочване на AIM-120.

На къса дистанция F-35 няма маневреността на F-22 (Raptors) или даже F-16 или F/A-18 и в близък бой само превъзходството на пилота може да спаси самолета. Като допълнение F-35 в стелj-конфигурация е снабден само с вътрешно въоръжение и не може да носи ракети AIM-9X, които, които най-добре подхождат за основните му задачи. По този начин пилотът на F-35 трябва да всяка цена да избягва близък бой.

Малко вероятно е американското командване да постави пред F-35 задачи за завоюване на превъзходство във  въздуха, ако има други алтернативи. Но тъй като САЩ имат малко F-22 (Raptors), а F-15C стават все по-малко, напълно възможно е се принуди и на такава крачка. 

Във всеки случай в повечето региони на света главна заплаха за американската авиация са съвременните комплексни системи ПВО,  а не вражеската авиация, заключава Дейв Маджумдар.

Military Watch Magazine: Този руски изтребител превъзхожда всички западни (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари