За смартфоните и радостта от живота

2140
За смартфоните и радостта от живота
Снимка: Actualno.com

Може ли един смартфон да ни помогне да се радваме на живота? Разбира се, едно устройство не може да ни прави щастливи, само по себе си. В същото време, ако изключим очевидната комуникационна функция, едно устройство може да ни помага да създаваме и съхраняваме хубави спомени, и да ги споделяме с близките си хора. За тази цел смартфонът трябва да е здрав и надежден; да има привлекателен дизайн, да прави страхотни снимки и видео (включително селфита) с висока резолюция при всякакви условия, и да е супер интуитивен за употреба. Не на последно място, трябва да е на добра цена.

От Huawei изглежда са взели горния списък от качества и са го претворили в един интересен и свеж смартфон, в лицето на Huawei nova 9 SE. Моделът очевидно е насочен към младите потребители. При създаването му е взет предвид начин на живот, включващ непрекъсната свързаност, споделяне, влогване, сериозна употреба на Instagram, Tik Tok и всички останали комуникационни възможности, на които се радваме през третото десетилетия на 21. век. Телефонът е тънък (7,94 мм) и съчетава компактна конструкция с голям екран. Изработката е безупречна, а изборът на материали (стъклен заден панел и поликарбонатна рамка) осигурява надеждност, здравина и лекота. nova 9 SE е големичък телефон (164,64 x 7,55 мм) заради големия си дисплей. Това обаче не е проблем, защото ергономията е на ниво, а удобно разположените контроли позволяват управление с една ръка.

Моделът се продава в черно и бяло (Midnight Black и Pearl White) с гланцов ефект, които изглеждат чудесно. Големият любимец на публиката, който покорява сърца и умове обаче е разцветката Crystal Blue. Двуслойното нано-текстурирано покритие блещука в цветовете на дъгата и отразява светлината в различни посоки. Ефектът се допълва от дизайна на камерата (Star Orbit Ring), който пречупва светлината и така създава ефекта на звездни лъчи върху задния панел.

Рамките на предния панел са тънки почти до невидимост, с абсолютна доминация на 6,78-инчовия екран. Което е чудесно, първо защото този дизайн е идеален за гледане на видео. И второ, защото самият дисплей е радост за очите. Той е LCD (IPS) с 90Hz честота на опресняване, FHD+ резолюция (2388 x 1080 пиксела), пикселна гъстота 387 ppi и 270Hz честота на дискретизация на touch сензора. Всичко това означава, че екранът е с великолепен контраст и цветове, и е отличен за игри, за браузване, гледане на снимки и видео.

Всичко това е чудесно, но все още дори не сме споменали за най-мощния аргумент на Huawei nova 9 SE: основната му камера е със 108MP (сто и осем мегапиксела). Това е “скандално” високо за смартфон от средния клас и означава, че направените изображения запазват детайл дори при неколкократно увеличение. С голям принос за високото качество на изображенията е и големият 1/1,52-инчов сензор на основната камера. По-големият размер на сензора означава, че в камерата влиза повече светлина. Това осигурява голяма яснота и детайли, както и отлични снимки при ниска осветеност. “Батареята” от камери (AI Quad Camera System) се допълва от 8MP (мегапиксела) ултраширокоъгълна камера, 2MP “боке” обектив и 2MP макро камера с LED светкавица. На гърба има 16MP снимачка на селфита, която включва редица лесни и удобни режими, включително за заснемане на видео и снимане при слаба осветеност. Много добро решение тук е, че когато завъртите телефона хоризонтално (в пейзажен режим) предната камера автоматично разширява зрителното поле от 78 на 90 градуса. Това, казано накратко, е “Светият Граал” на груповите селфита.


По отношение на производителността нещата изглеждат отлично - 6nm Qualcomm Snapdragon 680 осемядрен процесор, графичен чип (GPU) Adreno 610 и 8GB RAM. Има и 128GB UFS 2.1 място за съхранение. В практични измерения това означава, че телефонът работи пъргаво и носи на много работа (и забавления). Отделно споменаване заслужава включената в телефона графенова охлаждаща система, която осезаемо ограничава загряването на телефона при интензивно натоварване.

Да надникнем и в софтуерния департамент - смартфонът работи гладко и отзивчиво с EMUI 12, актуалната версия на мобилната операционна система на Huawei. Тя включва HMS (Huawei Mobile Services) и Huawei AppGallery, като все по-полирана алтернатива на GMS (Google Mobile Services).

Цялата тази функционалност е добре подсигурена откъм трайност на батерията и зареждане. Телефонът разполага със солидна 4,000mAh батерия, която спокойно може да издържи два дни на нормално натоварване. Още по-добре е, че в комплекта е включено 66W SuperCharge бързо зарядно, с което батерията може да бъде заредена от нула до 60% за 15 минути. Това е особено удобно в онези случаи, в които се събуждате сутрин и установявате, че сте забравили да заредите телефона си и той е на 5% заряд, а след малко трябва да тръгвате за работа. Със SuperCharge зарядното можете да заредите телефона си до прилично ниво докато се обличате. Лесно и удобно, и стига с този стрес. В Huawei определено разбират в каква степен бързите зарядни улесняват живота.

Ако споделяте видео в мрежата, ако сте начинаещ YouTube инфлуенсър или не можете без TikTok, Huawei nova 9 SE е вашият най-добър приятел. С него можете да записвате 4K видео с AI стабилизация на изображението. При това можете да сменяте гледната точка между предната и задната камера, без да спирате записа. Можете дори да снимате едновременно от двете страни, с функцията Dual-View Video. В допълнение разполагате с приложението Petal Clip, което вдига на по-високо ниво редактирането на видео, готово за споделяне в социалните мрежи.


Най-хубавото е, че целият този букет от красоти и функционалности идва на приветлива цена от средния клас. По нашите земи Huawei nova 9 SE се продава на препоръчителна цена от 649 лева. Допълнителна приятна екстра е включената 12-месечна застраховка на дисплея. Тя важи за всички нови телефони от този модел, закупени в периода от 23 март до 23 юни. Застраховката трябва да се активира в приложението My Huawei до 30 дни след активирането на телефона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com