Защо продажба на "Nokia с фенерче" и първия Iphone могат да донесат стотици хиляди долари?

7175
Защо продажба на "Nokia с фенерче" и първия Iphone могат да донесат стотици хиляди долари?
Снимка: iStock

С появата на стотици нови модели телефонни устройства на различните модели старите телефони стават все по-скъпи и популярни. Доказателство за това е случаят на Карън Грийн - американката, която откри неразопакован iPhone първо поколение. Смартфонът ѝ е подарен още при излизането си през 2007 г., но Карън има друго устройство и не иска да го сменя. Пред Business Insider тя разказва как през октомври 2022 година тя открива старото съкровище и попада на новина за продаден на аукцион iPhone 1 за 39 339 долара.

След като разбира това тя се допитва до аукционерите, които й предлагат около 50 хил. долара за нейното устройство, защото опаковката му не само е запазена, а е и почти недокосната. Карън ще трябва да почака до 19 февруари, за да разбере дали ще успее да получи толкова пари за първото поколение телефон на Apple.

Ето още няколко стари телефона, които в момента струват впечатляващи суми, според Webcafe:

Motorola Aura R1

През далечната вече 2008 година на пазара се появява Motorola Aura R1. Макар тогава вече да се произвеждат първите смартфони, то екранът на този телефон е... по средата. Вдигането и затварянето са истинско изпитание за потребителите.

В момента именно това устройство е колекционерска находка, най-малкото заради използваните в него материали като стомана и сапфир.

В eBay Motorola Aura R1 се намира за суми от 1500 до 4500 долара.

Motorola DynaTAC 800X

Друг популярен модел стара Моторола е част от серията на познатите ни "тухлички", които се зареждат над 10 часа и издържат на едва 30 минути разговор. Motorola DynaTAC 800X е представен още през 1984 г., но в началото на 90-те се превръща в истински хит и се появява в не едно и две хитови телевизионни заглавия като Saved by the Bell и "Стъпка по стъпка". 

Впоследствие телефонът бива изместен от по-компактни и по-лесни за пренасяне устройства, само че през последните 2-3 години търсенето му преживява ренесанс. Очевидно не един и двама притежатели на тази Motorola са я намерили и изтупали от праха, за да я продадат.

Цените в eBay започват от 1000 долара, а един потребител иска над 134 хил. долара.

Nokia 808 Pureview

Преминаваме към добрите стари Нокии и моделът Nokia 808 Pureview, за който се твърди, че продължава да снима много по-добре от някои модерни смартфони. Със своята 41-мегапикселова камера и прецизният сензор, дело на Zeiss, телефонът прави невероятно чисти и контрастни изображения.

В eBay цените започват от 300 долара и достигат до 1100 за неразопакован вариант.

Vertu Signature M

Спомняте ли си времената, в които символ на лукса бе Vertu? Вероятно не, защото това подразделение на Nokia за скъпи телефони произведе няколко образци, които може и да не се хвалят с някакви върхови технологии, но са стилни и елегантни. Освен това в повечето такива устройства имат и детайли от благородни метали.

Именно затова Vertu Signature M може да бъде продаден за огромна сума, заради кантовете си от 18-каратово злато.

В eBay цената започва от 700 долара и стига до 25 хил. долара. Ако някой в България се интересува - тук сме късметлии и из сайтовете за вещи втора ръка Vertu се намира за около 300 лева.

Nokia 7700

През 2003 г. Nokia обявяват този телефон, но така и не стигат до серийното му производство. Теориите защо производството е стопирано са няколко, като най-вероятно компанията е решила, че устройството е твърде нестандартно, и се е насочила към по-обикновени по дизайн телефони.

Все пак известен брой Nokia 7700 достигат до магазините, макар че са обявени за прототипи и цената им е по-ниска от пазарната.

Сега именно тези бройки са ценна колекционерска находка, която струва най-малко 3690 долара.

iPhone 1

За финал отново се връщаме къв историята на Карън Грийн и iPhone 1.

Устройството, което се приема като "дядото на всички съвременни смартфони", за времето си се отличава с качествен дисплей, хубава камера и добра многофункционалност. В момента тези качества няма как да ни впечатлят, но и носталгията си казва думата.

Още повече, че огромната част от първото поколение iPhone вече са изцяло вън от употреба и е трудно да се намерят запазени образци.

Добре съхранен телефон с оригиналната си кутия започва от 1200 долара в eBay, но има и такива, за които искат над 21 хил. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии