Дизайнерка обяви гладна стачка заради расова дискриминация

1607
Дизайнерка обяви гладна стачка заради расова дискриминация
Снимка: Getty Images

Единствената чернокожа дизайнерка, която членува в Италианския съвет за мода, се оттегля от участие в Седмицата на модата в Милано заради липсата на ангажимент към многообразието и приобщаването. Стела Жан обяви в сряда и гладна стачка заради опасения, че други нейни колеги от малцинствата ще пострадат от ответни действия.

Сочената за протеже на Армани каза пред Асошиейтед прес, че Националната камара на италианската мода значително е намалила подкрепата си за колектива "Ние сме Произведено в Италия" ("We Are Made in Italy" - WAMI), съставен от млади цветнокожи дизайнери, работещи в страната. Това се е случило, след като Жан произнесла пламенна реч по време на ревю през септември миналата година. В речта си е говорила за личната цена, която е платила, обръщайки внимание на расовата несправедливост в Италия.

Заедно със Стела Жан от Седмицата на модата в Милано, която ще се състои по-късно този месец, се оттеглят и колективът WAMI. Дизайнерите трябваше да открият форума с дигитална презентация. 

Като в цирка: Най-зле облечените звезди на наградите "Грами" (СНИМКИ)

Тазгодишните награди "Грами" вече са в историята - отличията са раздадени, рекордите са подобрени, състезанието започва отначало. Онова...

ОЩЕ: "Дънките са демокрацията в модата" и още 20 цитата от Джорджо Армани

Председателят на Националната камара на италианската мода Карло Капаса заяви пред Асошиейтед прес, че съжалява за решението на Стела Жан. Той добави, че окончателният календар на Седмицата на модата, представен в сряда, е "изпълнен с разнообразие". Според него "ще се види всичко, което правим за цветнокожите, които работят в Италия".

Жан е изпратила писмо до Капаса, в което го информира за гладната си стачка. Тя пише, че ще я прекрати, само когато получи писмено уверение, че няма да се стигне до професионални вреди за дизайнерите и поддръжниците на WAMI. Капса твърди, че все още не се е запознал със съдържанието на писмото, както и че не е знаел за обявената гладна стачка и за оттеглянето на дизайнерите на WAMI от Седмицата на модата.

Колективът WAMI е създаден през 2020 г. от Стела Жан, афроамериканския дизайнер Едуард Бюканън и ръководителката на Афро модна седмица в Милано - Мишел Нгомо, за да привлекат вниманието към липсата на представителство на малцинствата в италианския моден свят. Нгонмо заяви, че финансовата подкрепа за проекта от страна на Камарата е намаляла в последните три години, както и че Афро модна седмица в Милано не е успяла да осигури 20 000 евро, необходими за подпомагане на работата на петима млади дизайнери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com