"Шоково състояние" ще открие "Златната роза" на 5 октомври

5665
"Шоково състояние" ще открие "Златната роза" на 5 октомври

Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" - най-значителното събитие на българския игрален филм за годината ще се състои от 5-и до 11-и октомври 2012 г. във ФКЦ – Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в зала 1, съобщиха от Националния филмов център.

Фестивалната програма ще включва два конкурса, в които се връчва наградата "Златна роза": за пълнометражни и за късометражни игрални филми. Първият ще бъде съставен от 13 заглавия на нови игрални филми, създадени след миналогодишното издание. 9 от тях са произведени с държавно финансиране –подпомогнати от Националния филмов център, като един е копродукция с Австрия. Останалите 4 филма са независими продукции, създадени без държавна подкрепа.

Още две нови заглавия изгряват на "Златна роза" 2012

На 31-ата "Златна роза" във Варна първата си среща с българските зрители ще имат филмите "Инкогнита" на живеещия и работещия в Герман...

В програмата са няколко филма – "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, "Цветът на хамелеона" на Емил Христов, "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Джулай" на Кирил Станков, копродукцията "Испания" на Аня Саломоновиц, които бяха представени на най-реномираните фестивали тази година и вече спечелиха международно признание – Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анджелис, Торонто. Във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика 6 филма. Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев, "Чужденецът" на Ники Илиев, както и премиерното заглавие за септември "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов.

Конкурсът за късометражни филми ще включва 10 заглавия, разпределени в два блока. В програмата са включени две продукции на Българската национална телевизия - "Жълто куче" на Мария Николова и "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов, продукции от НАТФИЗ, подпомогнати от Националния филмов център и НБУ, както и някои творби, спечелили вече международно признание: "Парафиненият принц" на Павел Веснаков, с награда от фестивала "В двореца", Балчик, "Драсканица" на Любомир Печев, представен на Short Film Corner в Кан, "Солено и сладко" на Поли Генчева с награда за най-добър чуждестранен филм на Сънсет ФФ, Лос Анжелис и "Отивам в Италия" на Ивайло Марков, представен на МФФ Монреал.

На откриването на фестивала на 5 октомври ще видим международната копродукция с българско участие "Шоково състояние" на словенския режисьор Андрей Кошак, включена извън конкурсната програма. Филмът е копродукция на Словения, България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, а композитор на музиката е Стефан Вълдобрев – гости на фестивала, които ще представят филма. Режисьорът Андрей Кошак споделя "В крайна сметка "Шоково състояние" описва настоящата ситуация, в която се намират словенците, но в същото време се опитва да улови детайли от картината на днешния ден, които са общи за целия пост-социалистически блок".

Жури ще връчи следните награди на филми от конкурсната програма: - Две награди "Златна роза" за най-добър късометражен и най-добър пълнометражен филм; - Специална награда на град Варна; - Награда за най-добър режисьор; - Награда за най-добър сценарист; - Награда за най-добър оператор; - Награда за най-добра актриса; - Награда за най-добър актьор; - Награда за режисьорски дебют; - 2 диплома за конкретни индивидуални постижения.

Четирима режисьори дебютират на "Златна роза" 2012

Четирима български режисьори ще направят своя дебют на 31-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза", съобщават организато...

Петчленното жури, което ще оценява филмите включени в двата конкурса, в които се връчва наградата "Златна роза" (пълнометражни и късометражни игрални филми), е с председател режисьорът Иван Павлов, познат на филмовите зрители със "Съдбата като плъх" (2001), "Всичко от нула" (1996), директор на Българската национална филмотека. Останалите членове на журито са: - Нели Димитрова - сценарист, носител на награда "Златна роза" 2011 за сценария на филма "LOVE.NET", автор на сценариите на Тв предавания "Понеделник 8 ½", "Бон Апети", Тв сериал "Хотел България", преподавател в НАТФИЗ по Кино и телевизионна драматургия; - Николай Лазаров - киноператор, автор на редица теоретични изследвания, д-р по изкуство и техника на визуалните ефекти, заснел над 40 филма, между които игралният "Една калория нежнoст" (2002), анимационният "Три сестри и Андрей" с награда "Златен Ритон" 2009, преподавател в НАТФИЗ по Визуални ефекти в киното и телевизията; - Камен Воденичаров – актьор, продуцент на множество предавания, музикални албуми, телевизионни филми и театрални постановки, съсобственик и творчески директор на Телевизия ММ, водещ в Българската национална телевизия, Нова телевизия; - Янко Терзиев - кино журналист, редактор "Култура" във в. "Капитал", с редица публикации за кино и изкуство, дългогодишен програматор на столичното филмотечно кино "Одеон" и креативен продуцент в студио "Екран" на БНТ.

Освен новите филми, които ще се борят за престижните награди, Националният филмов център се стреми да покаже и български шедьоври от миналото, за да напомни за силната традиция в нашето кино. Тази година ще отбележим годишнините на именити кинотворци като Анжел Вагенщайн, Емилия Радева, Никола Анастасов, Иван Джамбазов, Златина Дончева-Джамбазова, Стефан Данаилов, Джоко Росич, Людмил Стайков и Вълчо Камарашев с представяне на ретроспектива от избрани филми с тяхно участие.

По време на 31-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" ще гостуват много популярни лица от новите български филми и тв сериали като Ивайло Захариев, Ирена Милянкова, Николай Мутафчиев, Деян Донков, Асен Блатечки, Ники Илиев, Христо Мутафчиев, Касиел Ноа Ашер. За да са по-близо до своята публика и за да бъде истински интерактивно събитието, организаторите на фестивала са избрали клуб "Кафе-театър" на Фестивалния и конгресен център за място на срещите всяка сутрин от 11.00 ч. По време на пресконференциите в продължение на седем дни, звездите от най-новите български филми ще имат възможност да разговарят с варненските почитатели, ще раздават автографи и със сигурност ще разкажат любопитни истории, останали скрити за зрителите пред широкия екран.

Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" се организира от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Артин вижън и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека.

23 нови български филма на "Златна роза 2012"

23 български пълнометражни и късометражни игрални филма ще се състезават за тазгодишната награда "Златна роза 2012" на фестивала във ...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com