"Скам" - тийнейджърското риалити, което промени Норвегия

21606
"Скам" - тийнейджърското риалити, което промени Норвегия
Снимка: Gettyimages

Различен, впечатляващ, наелектризиращ, разтърсващ и променящ обществото реалити формат - това е норвежкият "Скам". Щоуто проследява живота на група тинейджъри в Осло. В пикантния сериал можете да видите всичко – техните навици, сексуален живот, проблеми в училище, пиене, депресии, изнасилвания, ежедневни проблеми и болки.

Шоуто ще се излъчва и в САЩ и Канада с любезното съдействие на Саймън Фулър, английски предприемач, продуцирал Music Idol и популярната през 90-те група Spice Girls. Стана ясно, че съвсем скоро той е сключил сделка с Norwegian Broadcasting Corporation, компанията, която ще му отдаде правата за английска версия, наречена "Срам".

Създаден и насочена към тийнейджърите, "Скам" се превръща в сензация в цяла Скандинавия и печели зрителите от най-различна възраст, благодарение на по-различната си мултиплатформа и медийна стратегия, пише The New York Times. Всяка седмица, четири до шест кратки сцени се публикуват на интернет страницата на телевизионния канал без предупреждение и обяснение какви точно са сцените.

Версията на английски език ще има нови герои и актьори, но се използва същия формат на шоуто. Излъчването се очаква да започне през следващата година. "Ние проучваме всички търговски обекти на съдържание", каза Фулър. Според него "Срам" работи във всички платформи и затова той дава една различна гледна точка.

"Скам" – шоуто на Норвегия – работи с нисък бюджет и първоначално е било създадено за децата с цел да се привлекат млади зрители. Сега там привършва трети сезон, който превръща "Скам" в най-гледаното уеб телевизионно шоу в норвежката история. От Norwegian Broadcasting Corporation потвърдиха, че със сигурност ще има четвърти сезон. Според Джули Андем, създател, сценарист и режисьор на шоуто, договорът с английската компания е лудост и носи огромен риск за формата.

Всеки сезон на „Скам“ се съсредоточава върху един характер. Сезон 3 ни разказва за Исак, който се е примирил с това, че е гей и се влюбва в по-голямо момче.

Сърбия пак се довери на CECA

За радост на всички свои почитатели балканската мега звезда СЕСА, която само след две седмици на 21 август ще изнесе дългоочакваното си...

"Яркостта на шоуто е неговата автентичност", коментира телевизионен критик Сесил Аскър. Според него, ако това беше филм и имаше голям филмов режисьор, всеки момент щеше да изглежда голям, но вместо това в шоуто налице са малките моменти и реалността си личи именно в тях.

За да създаде "Скам", Джули Андем прекарва половин година в пътувания из Норвегия, интервюирайки тинейджъри за живота им. "Открихме една основна нужда", казва тя. "Тийнейджърите днес са под голям натиск от страна на всички. Натиск да бъдат съвършени, натиск да се представят добре. Искахме да направим шоу, за да отнеме напрежението".

За открие най-добрите участници във формата, Джули прави кастинг с над 1200 души. След като пише всеки епизод, тя търси обратна връзка с участниците, тъй като желая всичко да е абсолютно правдоподобно. Тя и екипа ѝ промотират "Скам" единствено чрез социалните мрежи, с изключение на едно интервю с двама от актьорите, след като шоуто вече е пуснато. "Идеята е тинейджърите да открият сами себе си", казва един от изпълнителните продуценти на шоуто.

До края на май голяма част от Норвегия е в напрежение след като Нора, главната героиня в сезон 2, не получава с дни отговор на съобщение от приятеля си Уилям. Когато двамата най-накрая се срещат, тагът #williammustanswer взривява социалните медии.

Всички герои имат профили в Instagram и страници във Facebook за дадено събитие. Когато Исак прекарва един уикенд с Дори и забрави рождения ден на приятел, на страницата на шоуто има текстови съобщения от приятелите на Исак, които го търсят и питат къде е.

Първото еротично рок шоу за дами

Българските фенки на купона отдавна се радват на вниманието на еротични програми, създадени специално за тях в нощните клубове. Но до ...

Според интернет продуцента на шоуто Мари Магнус, който пише текстови съобщения и управлява профилите в Instagram, "Скам" е комбинация на реалност и фикция, като границата между двете не е толкова ясна.

Тази есен шоуто се превърна в инстинска сензация дори в международен план, като спечели зрители от Съединените щати, Русия и Франция. Особена популярност форматът има сред лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните.

В Норвегия шоуто дори е помогнало на задвижването на определени въпроси от национално значение. През сезон 2 Нора казва на едно момче, че е престъпление да публикува в мрежата полуголи нейни снимки. Това привлича вниманието на норвежката полиция, която публикува във Facebook съобщение: "Браво, Нора" и призова други тийнейджъри да докладват за подобни нарушения.

Създателката на шоуто Джули Андем казва, че е била изненадана да открие как момичетата използат своята сексуалност днес. "Когато аз бях на 16 използвах секса, за да получа любов. Днес те използват секса, за да са по-популярни в Instagram", завършва Джули.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Холивуд ужасен след отмяна на присъдата на Уайнстийн

Колко точно са близки Мистър България и Виолета от "Игри на волята"? (СНИМКИ)

Надежда от "Ергенът" е в болница (СНИМКА)

Кание Уест отваря собствено порностудио

След подъл женски номер: "Ергенът" напусна още една дама (СНИМКА)

Невиждано: Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen (ВИДЕО)

Продават любимите дрехи на Вивиан Уестууд за благотворителност

На коктейл без грим в "Ергенът". Ето какво предстои тази седмица (СНИМКИ)

Глория претърпя инцидент. Вижте какво се e случило (СНИМКИ)

Емилия каза истината за отношенията със съпруга ѝ Жорж Башур

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com