Sofia Design Week - програма за 26 и 27 юни

6835
Sofia Design Week - програма за 26 и 27 юни

НОВА БЪЛГАРСКА ТИПОГРАФИЯ е изложба графичен дизайн с куратор Кирил Златков, който от години работи в различни области на визуалните изкуства и при все това е култивирал специално отношение към писаното слово. Той е подбрал около 20 автори от няколко поколения, които творят благодарение на и за езика. Представени са доцент Илия Груев, Филип Попов (златен медалист от San Francisco International Wine Competition), и представители на управителния съвет на Art Directors Club Bulgaria. Внимание е отделено и на младите надежди, които експериментират с калиграфия като Косьо Кокаланов, и създават нови шрифтове като TypeDepot или Иван Христов.

БАЙТОВЕ СВОБОДА е мултимедийна изложба на Пламен Бончев и София Бурхарди. Инсталацията изследва естетически два взаимосвързани разказа, дълбоко вкоренени в колективната идентичност на българина. Посредством комбинация от интервюта и знаменателен видеоматериал разширява перспективата към онова, какво представлява свободата на словото онлайн и как традиционният медиен пейзаж се променя необратимо, дори и в България. Авторите Пламен Бончев (роден 1980-а в България) и София Бурхарди (родена 1981-а в Дания) в момента живеят в Берлин, като от началото на съвместната си работа, от 2007-а насам, проучват глобализацията и дигитализацията с разнообразни творчески средства.

Балканският дизайн във фокуса на Sofia Design Week

SOFIA DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Тазгодишното, пето поред, издание ще се проведе от 21 до 30 юн...

27 ЮНИ || ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБИТЕ БУКУРЕЩКИЯТ ХАЙД ПАРК (19:30), ПРОБЛЯСЪЦИ (18:30), РУСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН АВАНГАРД В КОМИКСИ (19:00)

БУКУРЕЩКИЯТ ХАЙД ПАРК е изложба за графичен дизайн. През 19-и век лондонският Хайд Парк става символ на свободното слово, а през 21-и век духът на демокрацията продължава да съществува благодарение на глобалното движение “Окупирай”. Само че няколко години преди лозунгите с 99-е процента, през 2005-а, един билборд се появява на малката и запусната букурещка уличка “Артур Верона”. Като атакуват визуалната агресия на външната реклама и в същото време дават глас на обикновените румънци, Cohn&Jansen превръщат един обикновен правоъгълник 4:3 в трибуна. Агенцията започва да получава мейли, изразяващи загриженост по горещи национални теми като политика, футбол, обществено здравеопазване, култура, екология, и всеки месец, под кураторската супервизия на Андрей Кон, билбордът дава израз на тези проблеми, което пък от своя страна често получава отзвук в медиите. Не след дълго авторите на графити превземат пространството около билборда, следва фестивал на изкуствата и занаятите на открито. Kanaal, бул Мадрид 2

ПРОБЛЯСЪЦИ: SOFIA DESIGN WEEK продължава традицията да e платформа за смелите, експериментални и непопулярни изяви в сферата на българския продуктов дизайн. За трета поредна година Адриана Димитрова селектира и подрежда в едно пространство част от най-иновативните и творчески проекти, дело на родни автори, които прилагат нов подход към материалите, сглобките, установените форми, начините на изработка и контекста на употреба. В изложбата участват предметите на Archabits, Деница Бояджиева, dontDIY, Константин Ачков, Марина Драгомирова, Odd Matter, Рая Стефанова, Мая Иванова, Волен Валентинов, Студио 2те и Цвета Динова. (ОКИ Дом на културата Средец, ул. Кракра 2А)

РУСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН АВАНГАРД В КОМИКСИ е изложба балкански комикси. Изложбата е на Електрика, за която автори от балканските и други страни (Италия, Полша, Унгария, Германия, Франция, Русия, Латвия, Литва, дори Бразилия!) прехвърлят на хартия мощните и причудливи послания на руския авангардизъм. Експозицията представя и сюжети, които не са директна илюстрация на текстове от руски писатели, но са вдъхновени от техния повествователен подход и техника, визуално и езиково. (The Fridge&Хаспел, бул Мадрид 8)

В 16.00 в НБУ ще се проведе отворена лекция на Ира Рожавски от Holon Institute of Technoloy. По същото време, от 16.00 до 17.30 ще се случи обществена дискусия НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛЕЛО – МАЛКИ ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГОЛЕМИЯ ГРАД (Фабрика 126), в която ще се включат главният архитект на София, Петър Диков, активни организации в града, които спомагат за развитието на велосипедния транспорт, формации от хора с отношение към въпроса, граждани, които ще споделят своите специфични проблеми във връзка с велосипедната тема, както и няколко официални гости: Валентин Водев (български продуктов дизайнер на велосипеди в чужбина), aрх. Петя Петрова - (aрхитект-велосипедист, член на сдружение Велоеволюция), Драгомир Кузов (изпълнителен директор на DRAG Bicycles, Вячеслав Стоянов (създател на Sofia Bike), aрх. Петър Диков (главен архитект на Столична община), както и представители на ЦГМ и Общинския съвет на град София.

Виж програмата на Sofia Design Week за 14-21 юни

SOFIA DESIGN WEEK започва! Пригответе се за 2 седмици програма, която включва над 30 изложби, игра 50 Дизайн обекта, прожекции, инстала...

20.00 Лекция на Андрей Кон, Kanaal

Организатори на SOFIA DESIGN WEEK 2013 са ЕДНО и Фондация Америка за България. Основен партньор на фестивала е Сердика Център.

Партньор на фестивала е Absolut Vodka, а музикалната програма се осъществява със съдействието на Staropramen. Дворът на НХА е преобразуван с помощта на City Design Development.

Генерален партньор на SOFIA DESIGN WEEK - ДЕЦА e Barni.

Фестивалът се случва със съдействието на: Столична община, Посолство на САЩ, Чешки център, Посолство на Израел, Посолство на Финландия, Институт Сервантес, Британски съвет, Полски институт, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Лесотехнически университет, Национална художествена академия, Столична библиотека.

1000 names откриват Sofia Design Week

До началото на SOFIA DESIGN WEEK 2013 остават само три дни, а стартът е ударен: първият уикенд от фестивала е наситен както с изложби и...

Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com