Всички са знаели за "кастинга на дивана" в Холивуд

22816
Всички са знаели за "кастинга на дивана" в Холивуд
Снимка: Getty Images/Guliver

На 5 октомври тази година авторитетният The New York Times публикува разследване, че един от най-влиятелните продуценти в Холивуд Харви Уейнстейн в продължение на много години си е позволявал "нежелани сексуални действия спрямо негови подчинени и млади актриси“. По-късно Уенскейн бе уволнен от собствената му компания. За посегателствата от негова страна заговориха няколко актриси като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, а Ейжа Ардженто призна, че Уейнстейн я е принудил да прави орален секс с него. Някои от актрисите твърдят, че поведението му не е било тайна за Холивуд, други казват, че са шокирано от наученото.

Злоупотреба с власт

Харви Уейнстейн обвини брат си за разпалването на секс скандала

Холивудският магнат Харви Уейнстейн, който разпали най-големия от известно време скандал в Холивуд, обвини брат си за случващото се. Сп...

Първата жена, която разказва за посегателствата на Уейнстейн, е Ромола Гарай. По думите ѝ, когато това се случва през 2000 година, тя е била едва на 18 години, след първата ѝ голяма роля.

"Както при всяка друга жена в индустрията, имах "персонално интервю" с Харви Уейнстейн. След прослушването той лично трябваше да одобри кандидатурата", разказвай Гарай. Актрисата споделя, че са я помолили да се качи в хотелската му стая, където той я посрещнал по халат. "Не бях в правото си да се съпротивлявам. Това беше злоупотреба с власт". Гарай обяснява, че проговаря сега, тъй като до този момент в киноиндустрията подобно поведение не е смятало за проблем и никой не би се заслушал.

След нея за посегателствата от страна на Уейнстейн разказва телевизионната водеща Лорън Сивиан. По думите ѝ, преди 10 години продуцентът я е притиснал в ъгъла по време на купон, казал ѝ да мълчи и започнал да мастурбира, докато не достигнал оргазъм. Сивиан обяснява мълчанието си със страха от скандал, както и от самия Уейнстейн, който имал огромно медийно влияние.

Бившият модел Зоу Брок споделя пред изданието Medium, че е била на 23 години, когато се запознава с Уенскейн. Той я отвел в хотела си, казвайки ѝ, че там се е преместил купонът, а нейните приятели идват с друга кола. Когато пристигнали, Уейнстейн се съблякъл и се опитал да ѝ направи масаж, а Брок се скрила в банята.

Секс скандал номер едно в Холивуд - стигна се до развод

Съпругата на известния американски продуцент Харви Уeйнстейн, обвинен в сексуален тормоз, реши да се раздели с него. 41-годишна дизайне...

The New Yorker разговаря с други жертви на продуцента. Сред тях е Ейжа Ардженто, дъщеря на легендарния режисьор на филми на ужасите Дарио Ардженто. Тя разказва, че през 1997 година приела покана на продуцента за купон и установила, че в апартамента няма никой друг освен тях двамата. Уейнстейн излязъл от банята по халат и с лосион за масаж в ръка, тя се опитала да протестира, но била толкова уплашена, че не се съпротивлявала. Тогава Уейнстейн ѝ вдигнал полата и започнал да ѝ прави кунилингус. Ардженто споделя, че дълги години се е обвинявала за това, че не е намерила сили да се отдръпне и е била силно травмирана от случилото се. Чувството ѝ за вина и неспособността да разкаже за случилото се задълбочавало и от факта, че тя няколко пъти е правила секс доброволно с него и приемала неговата помощ.

Начинаещата актриса Лусия Евънс споделя пред The New Yorker, че Уейнстейн я е принудил да прави орален секс с него. Той я поканил да поговорят за работа в офиса си, после свалил панталоните си и я накарал да вземе члена му в устата си. Евънс казва, че го е помолила да спре, но той не я слушал и тя просто се предала. "Той е едър мъж и ме надви. Това е най-ужасното и точно заради това той толкова дълго е правил това с жените - хората просто се предават, а после се чувстват виновни за случилото се".

Истории за посегателства разказват също Мира Сорвино и Розана Аркет. По думите на Аркет, тя е дала отпор на продуцента, макар той да я заплашвал, че прави голяма грешка. След това актрисата загубила поне една от ролите, за която била избрана. Аркет признава, че Уейнстейн е "вгорчавал живота" ѝ в продължение на много години.

Вещественото доказателство

Вещественото доказателство, което получава The New York Times, е записът от посегателството от страна на Харви Уейнстейн спрямо италианския модел Амбре Гутиерес през 2015 година. По време на тяхна лична среща, Уейнстейн я хваща за гърдите и независимо от протеста ѝ се опитва да вдигне полата ѝ. Моделът подава оплакване в полицията, а след това се съгласява на още една среща с продуцента, която записва. На записа се чува как Уейнстейн я кара да отиде с него в стаята и да не прави сцени във фоайето на хотела. Той се кълнеше в децата си, че няма да ми стори нищо лошо и продължаваше да настоява, макар Гутиерес да повтаря, че ѝ е неприятно и не иска близък контакт. На въпрос на модела защо я е хванал за гърдите Уейнстейн отговаря, че "така е свикнал да прави" и ѝ казва да седне до него, както и да не си развалят отношенията заради "едни пет минути".

Замесиха Мат Деймън и Ръсел Кроу в секс скандал с холивудски магнат

Появиха се нови разкрития около холивудският магнат Харви Уейнстийн, който бе уволнен от собствената си продуцентска компания Weinstein...

След оплакването в полицията, в медиите започват да излизат съобщения за миналото на Гутиерес, в това число и, че е участвала в развратните купони на италианския премиер Силвио Берлускони, както и че е обвинявала в сексуално насилие италиански бизнесмен.

По думите на източник на The New York Times от полицията, независимо от всички събрани доказателство за вината на Уейнстейн, окръжната прокуратура е отказала да образува наказателно дело.

На 10 октомври The New York Times съобщи, че холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу също са били жертви на сексуален тормоз от страна на продуцента. На Полтроу Уейнстейн предложил роля във филма "Ема" (1996 г.) по романа на Джейн Остин, в замяна на интимни услуги. Според актрисата, преди началото на снимките продуцентът я повикал в хотелската си стая. По време на срещата той ѝ предложил да влезе в спалнята, за да я масажира. Тя отхвърлила предложението на Уейнстейн, а по-късно с него разговарял за случая актьорът Брад Пит, с когото Полтроу се срещала по това време. Уейнстейн я предупредил да не разгласява случилото се. "Мислех, че ще ме уволни", спомня си актрисата.

Заговор за мълчание

В статията си "Медийните съучастници на Уейнстейн", The New York Times пише, че поведението на Уейнстейн е било обсъждано от години, но медиите не са писали за това, тъй като никой не е искал да развали отношенията си с продуцента. В същото време журналистката и основателка на TheWrap Шарън Уоксман разказва, че тези опити са били пресичани и в The New York Times. По думите ѝ през 2004 г. тя се е опитала да пише за The New York Times (където тогава работела) репортаж по темата — но материалът бил жестоко редактиран, изрязан и от него била премахната цялата информация за обвиненията към Уейнстейн. По думите на Уоксман, това е било направено под натиска както от страна на самия продуцент, който е бил рекламодател на изданието, така и на неговите приятели – Мат Деймън и Ръсел Кроу.

Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу също признаха за тормоз от Уейнстейн

Две от най-известните актриси в Холивуд - Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу признаха, че са били тормозени от Харви Уейнстейн ...

Реакцията на колегите на Харви Уейнстейн в Холивуд не беше светкавична. Няколко дни след публикацията в The New York Times Мерил Стрийп (която нарече Уейнстейн "бог" в речта си на фестивала "Златен глобус" през 2012 година) заяви, че за поведението му в индустрията не всички са знаели. "Ако това беше известно, то отдавна щеше да е в пресата", каза актрисата в официално изявление. Тя разказа, че Уейнстейн винаги се е отнасял към нея уважително, макар че е бил избухлив, а така също и че не е знаела нищо за сексуалните му посегателства към други жени.

За недопустимостта на подобни постъпки се изказаха и актрисите Дженифър Лоурънс и Джуди Денч. В същото време те допълват, че никога не са се сблъсквали с неподобаващо поведение от страна на Уейнстейн. Джесика Честейн обаче написа в Twitter, че е била предупреждавана за "навиците" на Уейнстейн от самото начало на кариерата си. "Всички говореха за това. Да го отричаш означава да създаваш благоприятни условия тези неща да се повтарят".

Същото потвърди и Глен Клоуз, добавяйки, че институтът "кастинг на дивана" все още процъфтява в Холивуд, където се смята за нормално "властен, егостичен и известен човек да очаква сексуални услуги в замяна на работа". А Кейт Уинслет коментира, че до нея са достигали подобни слухове, но тя се е надявала да не са истина.

Ситуацията бе коментирана и от Хилари Клинтън, която Уейнстейн публично подкрепяше за президент, в това число и със спонсорство. В официално заявление тя казва, че е била шокирана от публикуваната информация: "Поведението, описано от жените е недопустимо. Тяхната смелост и подкрепата на обществото на много важни за това подобни неща да не се повтарят".

Кой подкрепи Уейнстейн, а после премисли

Заради секс скандал холивудски продуцент излетя от собствената си компания

Популярният американски продуцент Харви Уейнстийн, обвинен в сексуален тормоз, беше изваден от борда на директорите на компанията, на к...

Родният дизайнер и приятел на Уейнстейн Дона Карън се опита да го защити. Помолена да коментира ситуацията, тя каза, че неподобаващото отношение към жените в цял свят трябва да се изобличава. Но, според нея, много жени със своята сексуален външен вид сами си "просят" посегателствата – и "трябва да се мисли за това как се възпитават децата, какво да им се разрешава да обличат и как се държат". По-късно тя върна думите си назад, казвайки, че са извадени от контекста.

Съпругата на продуцента обяви решението си да се раздели с него. 41-годишната дизайнерка Джорджина Чапман заяви: "Сърцето ми се къса заради всички жени, които понесли страшни страдания заради подобни непростими действия… Реших да напусна съпруга си."

Източник: meduza.io

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...