Референдум за пари от общински имоти - и това го има

2364
Референдум за пари от общински имоти - и това го има
Снимка: БГНЕС

Искане да се проведе референдум, чрез който населението да каже иска ли да получава приходи от общинските земи и гори в землището на Мадара за селото е внесъл кметът Неделчо Неделчев.

„Общински съвет - Шумен, съгласно Конституцията на РБ би трябвало да се ръководи от интересите на населението на общината и в частност от интересите на населението на село Мадара при управление на имотите, принадлежащи към административната територия на селото, което включва и определянето процента на средствата от наеми, аренда и продажба. Уви, в своите решения и нормативни актове до момента този колективен орган не е показал нищо друго, освен пренебрежение и високомерие към населението от селото“, сочи кметът.

ВАС спря провеждането на втори референдум в Несебър

ВАС отмени решението за провеждането на втори референдум в община Несебър, съобщават от върховния съд. Решението се връща за ново разг...

По думите му това е разбираемо за хора, които асоциират община Шумен единствено с административния й център, защото 40 от общо 41 общински съветника са негови жители и техният личен интерес е публичните средства да се насочват за дейности в областния град.

И тъй като нямат представители в ОбС, които да се борят за техните интереси, смята Неделчев, селата никога няма да получат справедливост.

Той припомня, че през 2001 г., когато село Мадара се присъединява към община Шумен с населението и цялото си землище, в нефинансовите активи на общината постъпват и редица имоти. Според него обаче те не са подарени, а са актив, който жителите на селото са дали, за да бъде използван в техен интерес, не да се разпродават и ползват за други цели, като ремонти на стадиони, спортни зали, строежи на басейни.

Той смята за лесно оборимо оправданието, че инвестициите в обекти на общинския център също обслужва и реалният собственик на имотите, източник на приходи за общината. Категоричен е, че няма как населението на Мадара да се възползва от тези инвестиции, ако е бедно, възрастно или няма осигурен достъп с развита логистична и транспортна система, каквато е Шумен.

Русенци няма да имат глас за въздуха в града - засега

Референдум по въпросите за чистотата на въздуха в Русе скоро няма да има. Това решиха мнозинството от депутатите в местния парламент на...

„Да, нормално е да бъдеш солидарен с тези, които са по-бедни от теб и да им предоставиш част от полагащото ти се, но не е нормално да „даряваш“ цели 70%. Излиза, че да си беден в тази община е по-добър вариант от това да имаш“, обобщава Неделчев.

Затова той иска да се проведе местен референдум и жителите на Мадара да отговорят дали искат 100% от постъпленията от продажба на общински нефинансови активи в землището на селото да се ползват за изграждане, основен и текущ ремонт на социалната и техническата му инфраструктура. Жителите трябва да отговорят дали 80% от приходите от разпореждане с друго общинско имущество – от наем, аренда на земеделски и горски територии и от ползването на дървесина, да се ползват за дейности с местно значение в Мадара. Отделно от това – решенията за продажба, отдаване под наем, концесия или аренда в територията на с. Мадара да става с изрично одобрение от кмета на селото, а той самият да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Решението на Общинския съвет по тази точка се очакваше днес, но по време на заседанието вносителят на докладната предложил тя да се отложи.

ОЩЕ: Поръчка за тоалетни в Шумен се сдоби с етикети "бестселър" и "научна ЗОП фантастика"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен