Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръчка за тоалетни в Шумен се сдоби с етикети "бестселър" и "научна ЗОП фантастика"

29 ноември 2022, 16:33 часа • 3625 прочитания

Обществена поръчка за ремонт на тоалетни, сервизни и хигиенни помещение на община Шумен бе окачествена от експертите като "бестселър" и "научна ЗОП фантастика".

Пределната ѝ стойност е 100 000 лева без ДДС, но не това е интересно, а методиката за оценяване на офертите.

Принципно обявено е, че критерият за оценка ще е най-ниска цена, но по „точкова система“. И следва уникалната част, която публикуваме едно към едно:

"Участниците се подреждат в последователен ред за всеки вид СМР (строително-монтажни работи), съобразно предложената единична цена, за конкретния вид СМР от ценовото предложение. На всеки участник се присъждат брой точки, както следва:

1. Максималният брой точки за съответния вид СМР е равен на броя на допуснатите до този етап на обществената поръчка участници. Например, ако броят на участниците е ШЕСТ, съответно максимален брой точки за всяка позиция от ценовото предложение е 6, като максимален брой точки получава участникът, предложил най-ниска единична цена за този вид СМР от ценовото предложение.

2. Точките на останалите участници за съответния вид СМР от ценовото предложение се определят в низходящ ред, като участникът, предложил най-висока единична цена, получава 1 точка.

3. В случай че за един и същ вид СМР от ценовото предложение са предложени еднакви единични цени от двама или повече участници, то на всички тях се поставят равен брой точки.

4. На участниците, предложили по-високи единични цени се присъждат точки, съответстващи на поредността им, съобразно предложените от тях единични цени, в низходящ ред.

5. Точките, получени за всички видове СМР, включени в ценовото предложение се сумират, като участникът, получил най-много точки, се класира на първо място. Когато две или повече оферти са с еднакъв брой точки, класирането се извършва чрез жребий“.

"Нещо се обърках – изгубих нещо смисъла“ е един от коментарите в специализирана фейсбук група за обществени поръчки.

Експерти по темата са влезли в дискусия доколко законна е методиката. Има становища „за“ и „против“.

Изработен е колаж със снимка на слепия певец Орхан Мурад и надпис: „Не виждам нищо нередно в тази методика“. Поднасят съболезнования на комисията, която трябва да я приложи. Още повече, видовете строително-монтажни работи, които трябва да се извършат, са 40 на брой. Пожелават ѝ да не получи 40 оферти. Пуснати са шеговити предложения от специалист: да оценяват офертите на нивото на река Дунав, но става ясно, че това е неприложимо, тъй  като се касае за ремонт на тоалетни.

Участник в дискусията е написал: "Ако аз трябваше да участвам в тази поръчка, щях да им спретна такава ценова оферта, че накрая щяха да ме отстранят по целесъобразност".

Появяват се желаещ да вземе тази методика за образец, тъй като е коствало сериозен труд за нейното измисляне. 

Друг се включва с коментар: "Е, тука удариха дъното на измишльотините“.  А следващ: "Суууупер яка методика! Шампионска, не за аматьори! Да му мисли комисията...".

В крайна сметка, видно от електронната платформа за обществени поръчки, четири са получените оферти за въпросните ремонти – от фирмите „Севсем“ ЕООД, „Билд“ ЕООД, „Красбивал“ ООД и „Ник Строй 2000“ ЕООД.  

ОЩЕ: Ще рискувате ли да ползвате най-скъпата тоалетна в света?

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес