40 камиона с одрани норки са загробени в твърдишко село, институциите мълчат

13909
40 камиона с одрани норки са загробени в твърдишко село, институциите мълчат
Снимка: БГНЕС

Десетки тонове умъртвени норки се загробват на територията на открит рудник край село Боров дол в Твърдишкия балкан, съобщиха вчера медиите.

Разследването тръгна от bTV, озовали се на място по подаден сигнал за случая. Оказа се, че Окръжната прокуратура в Сливен се е задействала по сигнала, но и до момента няма официална информация по скандала.

Версията

Тонове животински отпадъци са изхвърлени в открити рудници до сливенското село Боров дол. Сигналът до полицията и прокуратурата е подаден в петък. Според bTV проверката разкрива огромни количества умъртвени животни, вероятно норки.

„Трупове, вътрешности, цели животни, всички са загробени там. Норки, белки, нещо от този род, само кожите са взети“, разказва кметът на община Твърдица Атанас Атанасов. Според него там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. „Между 120 и 140 тона, нещо много голямо”, казва Атанасов, според когото няма начин това да стане за ден или за два и за него лично е организиран процес, който продължава от месеци: „Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там“, е неговата версия по случая.

Според bTV концесионерът на рудника – „Мин инвест“, в лицето на управителя Стефан Башалов, отрича да е извършвана подобна дейност и да са идвали проверки. Но някои от работещите там казват друго.

Допълненията

„Това бе като гръм от ясно небе“, казаха за Actualno.com жители на Боров дол. Голяма била изненадата им, когато в петък привечер дошла полиция. Според местните откритият рудник се намира на около 3 километра от селото и е на територията на бивши ниви. Изкупили ги, за да добиват  кафяви въглища, които се извозват в ТЕЦ – Сливен.

Справка на Actualno.com в Търговския регистър показва, че сочената за собственик фирма „Мин инвест“ с регистрация в село Боров дол е еднолично дружество с ограничена отговорност, собственост на Георги Василев Илиев. Името излиза и като мениджър на фирмите „Еврохран“ ЕООД и „Видахим Експорт“ ЕООД. Концесията за добив на въглища е предоставена на „Мин инвест“ от държавата през октомври 2017 г. за срок от 35 години, с очаквани концесионни плащания в размер на общо 2.2 милиона лева.

За Actualno.com кметът на Боров дол Георги Георгиев коментира: „Никой не ми е казал какво правят, какво струват, откъде мога да знам!“. И сподели, че дори не иска да си мисли за последствията. Но заедно с това успокои, че водохващането за селото не е в района на рудника. Той обясни още, че според технологията и изискванията изгребаната от терена пръст е трябвало да се връща обратно в изпразнените след рудодобива шисти. Вместо това обаче някой е загробвал в кухините умъртвените животни. Според него гледката при изземването на проби от местата на загробване е била потресаваща.

Жители на балканското село разказаха, че от другата страна на ската има минерален извор, който на времето бил каптиран за нуждите на миньорите от затворения рудник „Хаджи Димитър“. Впоследствие на мястото бил създаден цех за бутилиране на минералната вода.

На въпрос на Actualno.com има ли заплаха за околната среда и водите, от регионалната инспекция в Стара Загора (РИОСВ) обясниха, че нямат отношение към случая, тъй като става дума за трупове на животни.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен заявиха, че случаят ги касае, но в момента имат по-спешни задачи, свързани с предприемането на мерки за недопускане на африканска чума по свинете в региона, и отказаха коментар по случая.

Според медийни публикации, единствената голяма ферма за норки у нас се намира в старозагорското село Маджерито и е собственост на фирма „Фармпро“ ЕООД.

Хората от Боров дол, в чието землище са загробени тоновете животни, след отнемане на ценните им кожи, са скептични, че ако в аферата е „замесен някой голям“, всичко много бързо ще се потули.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com