Агушевите конаци вече са частни

3276
Агушевите конаци вече са частни
Снимка: BulgariaTravel

Агушевите конаци официално станаха частни след 16 г. битка на наследниците им за собствеността. Потомците на Агуш ага, управлявал дълго време района, вече имат документ, че къснофеодалният замък в смолянското село Могилица се деактува като държавен и могат да влязат във владение.

“След 8 г. дела и дълги години чакане получихме този акт. Без него не можем да си извадим нотариален акт за конаците, а оттам и да се разпореждаме с тях, въпреки че от години съдът е присъдил, че са наша собственост. Сега можем да направим партида да се пусне ток и да търсим финансиране за реставрация", каза един от наследниците - Ариф Агуш, който бе два мандата депутат.

Имотът е 32 666 кв. м. С Указ от 1965 г. е бил обявен за общонародна собственост. Замъкът е паметник на културата с национално значение от 1969 г. Той е върнат при реституцията на наследниците през 2000 г. Следва дълга съдебна сага, тъй като се оспорват реституционните им права заради вложените през годините от държавата пари за поддръжка на имота, пише "24 часа".

Рашидов: Българският метох в Истанбул става музей

Във възстановения със средства на държавата български Метох в Истанбул ще има представителна музейна експозиция за екзархийското дело и...

Конакът е вторият по площ национален паметник след Рилския манасти.

В реставрацията му са вложени около 2 млн. лева, като е бил запазен неговият автентичен вид и са използвани като материали само камък и дърво. До 2001 г. посетителите можеха да разглеждат музейния комплекс с възстановена битова обстановка, но експозицията бе прибрана в музейните фондове на Историческия музей в Смолян, след като във владение бяха въведени потомците на Агуш ага. Те обаче не са попречили на никого, който иска да разгледа конака, след като съдът им го върна.

Според Агуш замъкът щял да остане музей, какъвто е бил по времето на социализма. Изчисленията им сочат, че за пълната реставрация на комплекса са необходими около 4,2 млн. лв., за което ще се търси европейско финансиране. “Искаме да остане музей, а не да правим кръчми и хотели в него. Целта ни е да има някакви приходи, за да има минимален персонал и приходи от билети, колкото да се поддържа и самоиздържа”, категоричен е Агуш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян