БАБХ не се съгласи с медийно отразяване на глоба от 4000 лв. за 9 литра мляко

15110
БАБХ не се съгласи с медийно отразяване на глоба от 4000 лв. за 9 литра мляко
Снимка: БГНЕС

Клонът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Смолян реагира на публикация на Actualno.com за наложена глоба от 4000 лв. за 9 литра кисело мляко.

Според БАБХ, размерът на глобата е определена по Закона за храните, но в обяснението не е дадена формулата за пресмятане. БАБХ не потвърждава дали става въпрос за 9 литра мляко.

Кисело мляко – специална рецепта с продукта за отслабване и изчистване на токсините

Българското кисело мляко е продукт, признат на световните пазари като пълноценна храна с изключително много ползи за здравето. Киселото...

От агенцията коментират, че "поднесената информация не отговаря на действителността през призмата на човешките емоции", защото глобата "е издадена на търговец, който предлага в регистрирания си обект стоки без етикет и без ясна информация за произхода им". В материала на Actualno.com обаче въпросният търговец (Румяна Кехайова) изрично казва следното: "То и ние сме си виновни, че сме съхранили без етикети мляко, но не бяхме почнали работа. Сезонът не ни беше открит. Това е юни месец. Плюс това пътят беше в ремонт. Не се качваха коли горе. Как може такива работи! Не знам какво е това чудо".

Пълното обяснение:

Във връзка с публикацията във Вашата медия за санкциониран управител на обект за търговия с храни на дребно, предлагал млечни продукти без етикети и документи за произход, Ви информираме, че:

Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Смолян е извършила проверка в обекта тип „павилион“, стопанисван от госпожа Румяна Кехайова в качеството и на управител и ЕТ, в местността „Чудните мостове“, община Чепеларе, след получаването на сигнал, изпратен от Областна администрация-Смолян за предприемане на действия по компетентност.

В обекта, надлежно регистриран в БАБХ по реда на Закона за храните, инспекторите установяват, че се търгуват освен храни с редовна документация, също и млечни продукти без задължителните етикети и съпроводителни документи, които да доказват техния произход и безопасност за човешка консумация.

Кметът на Забърдо към съселяните си: Ваксинирайте се и ви пращам на море безплатно

На фона на всички опити и организирани кампании за масово ваксиниране срещу COVID-19 , кметът на едно родопско село у нас предложи атра...

Инспекторите са съставили констативен протокол за извършената проверка в присъствието на служител на фирмата, на когото е връчена и покана към управителя за съставяне на акт за установеното нарушение. Управителят, госпожа Кехайова, е получила лично акта си в ОДБХ Смолян.

Финансовата стойност на глобата е определена съгласно административно наказателните разпоредби на Закона за храните.

Управителят на ЕТ е предприела законовото си право да оспори акта пред Районен съд-Чепеларе, който през миналата година се произнася в полза на ОДБХ Смолян. Управителят обжалва решението и пред Административен съд-Смолян. Към днешна дата няма влязло в сила решение на съда.

Информацията, поднесена в медиите през призмата на човешките емоции – за "баба", глобена заради "намерени в обекта стоки предназначени за лична консумация", не отговаря на действителността. Административната санкция е издадена на търговец, който предлага в регистрирания си обект стоки без етикет и без ясна информация за произхода им.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е в очакване на определението на съда, с което ще се съобрази изцяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян