65-годишна баба отнесе 4000 лв. глоба за 9 л кисело мляко

82635
65-годишна баба отнесе 4000 лв. глоба за 9 л кисело мляко
Снимка: Личен архив

4000 лева глоба отнесе 65-годишната Румяна Кехайова от чепеларското село Забърдо, заради почти 9 литра кисело мляко. Тя е певица в местния фолклорен състав "Евробаби", с който Забърдо се прочу и зад граница, а също така председател на селското читалище "Христо Ботев", разказа пред журналисти кметът Валентин Черпоков.

"Тази жена е дала ливадата си на един овчар и той за благодарност ѝ дава 10 литра овче мляко. Един литър си оставя за нея а останалите девет ги носи на „Чудните мостове“ да ги прати на близки. И за това от Областната дирекция „Безопасност на храните“ ѝ налагат 4000 лева глоба. Дървената мафия изкрадоха баирите, а не съм чул някой да го глобят 4000 лева. Десет километра върви пеша тази жена. Тя е вдовица, пенсионерка – 10 лева дали изкарва на ден да си помага на пенсията. Преди малко научавам, че днес ѝ е делото в Административния съд в Смолян. В Чепеларския съд ѝ е минало делото и го е загубила. Тя ще получи инфаркт, няма откъде да ги даде тия пари. Просто искам да го питам тоя директор защо прави така. Питах областния управител толкова ли е голям капацитета му, че го държат още. Ще разпитам дали има други актове или само на беззащитни хора съставят. Крайно възмутително!", коментира Черпоков.

В решението на Чепеларския районен съд пише, че миналото лято – на 12-ти юни, инспектори от Областната дирекция "Безопасност на храните" (ОДБХ) в Смолян по сигнал проверяват търговски павилион на Чудните мостове, собственост на ЕТ "Симоана – Румяна Кехайова".

В хладилната витрина към павилиона виждат 22 кофички кисело мляко с общо тегло 8,8 кг, неетикетирано. Имало и 10 стъклени буркана кисело мляко с етикети на "Българска млечна компания – Чепеларе" ООД. Жената разказва, че кофичките без етикети били подготвени за изпращане във Варна и Добрич. Кола с туристи трябвало да мине да ги вземе. Сложили ги в хладилната витрина, за да не се развали млякото в това топло време.

Проверяващите съставили констативен протокол, а управителката Румяна Кехайова впоследствие била поканена в ОДБХ – Смолян, да ѝ съставят акт за установяване на административно нарушение, чиято стойност е 4000 лева. Тезата ѝ, че това мляко е предназначено за лична употреба не била възприета нито от инспекторите, нито после от Чепеларския районен съд, в който тя обжалва наказателното постановление.

 

В края на миналата година съдът в Чепеларе го потвърждава. Осъжда Румяна Кехайова също така да заплати 360 лева на Областна дирекция по безопасност на храните разноски по делото.     

Сега за наказанието предстои да се произнесе и Административният съд в Смолян.

Румяна Кехайова: Нали знаете - за кокошка няма прошка, за милиони няма закони

"Сезонът още не беше почнал. Имаше две жени, които чистеха там. Аз си бях в селото. Имаме си овце в района. Бяха ми дали 10 литра мляко. Аз си подквасих за мен две бурканчета и останалото щях да го пращам. Щяха да минават гости от Варна и Добрич. Те отидоха към Пампорово. Казах им, че ще им кача горе млякото и като минат, да го вземат. За продан си имахме в стъклени буркани с етикети от чепеларска фирма, която е лицензирана. Проверката е била по донос. Не се и учудвам. Злоба си има навсякъде. Злоба към един човек, пенсионер с вдовишка пенсия и моята, по старост – общо 550 лева. Гледам и страничен доход да си докарам. Това е по честен път. Имам си касов апарат. Фирма съм си направила. Опитвам се всичко да ми е точно. Да, ама не. Дошли са горе и са почнали да ровят. Нито е имало клиенти пред павилиончето, което е метър на метър, да кажеш, че ще забогатея. Нищо такова. Почнали са ровят, да търсят документи. Обаче нали знаете - за кокошка няма прошка, за милиони няма закони", разказа пред Actualno.com жената.

Тя сподели, че е изтормозена през последната година, а връщането на парите предстои.

"Това са много пари. Ще ми ги удържат сума ти време от пенсията. Летният сезон при нас е три месеца - юни, юли и август. Сега съм си в къщи. Плета си, а там е два метра сняг. Въпреки всичко, ще ми удържат от пенсията. Няма да остават за мен. Това е нашата България. Децата ми са в Пловдив, аз съм си в село. Живея си самостоятелно. От 16 години съм вдовица. Бива безсрамие, бива, ама толкова не бива! Боря си се с живота. Окуцях в коляното. В чанта си нося мой багаж. Три километра пътувам до разклона за Чудните мостове. После моля някоя кола да ме вземе на стоп да се кача горе, да продам нещо, да изкарам два лева. Как може да има такива хора по света - не хващат големите риби, а такива като мен? Елате да проверите - метър на метър е павилиончето!", споделя Румяна.

И допълва: "То и ние сме си виновни, че сме съхранили без етикети мляко, но не бяхме почнали работа. Сезонът не ни беше открит. Това е юни месец. Плюс това пътят беше в ремонт. Не се качваха коли горе. Как може такива работи! Не знам какво е това чудо".

Тя се опасява, че сега, когато напишем историята, напук ще ходят лятото да я проверяват, за да ѝ отмъстят. Обясняваме ѝ, че искаме да напишем историята, за да се засрамят, че притискат по такъв жесток начин беззащитните.

"Няма да се засрамят. На другите хижи и павилиони може да е пълно и равно, да не може да ги преброиш през лятото, ама те мен ще ме дърпат. Така ще стане. Нали знаете каква сме държава. Помислете си, че цяло лято, вместо да изкарам пари да им ги връщам, направо трябва да се махна оттам и да си закрия фирмата. Те, когато решат, все ще намерят кусур. Тази бележка я нямате, онази не е попълнена, това не е направено. Все ще ми намерят цаката", притеснява се Румяна Кехайова.

Изпълнителите от "Евробаби" се прочуха надалеч заради уникалните хрумвания да създават актуални хумористични песни. 

КАК РЕАГИРА БАБХ НА МАТЕРИАЛА - НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян