X
 
 

"Горубсо Златоград" коригира коритото на река Ерма, за да намали замърсяването

1055 0
photo of "Горубсо Златоград" коригира коритото на река Ерма, за да намали замърсяването
Снимка: Анита Чолакова
Корекция на коритото на река Ерма извършва минното предприятие „Горубсо“ като мярка срещу замърсяването от хвостохранилището край Златоград, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Проверка на 4 декември на място установи, че вече са започнали действията по коригирането на реката в съответствие с предписанията на РИОСВ – Смолян, съобщиха от екоинспекцията днес.

Целта на корекцията е да се намали размътването на хвоста в опашката на хвостохранлището „Ерма река“, като се уловят свежите води на реката и се отведат относително бистри в утаечното езеро. Очакваният ефект е предотвратяване на замърсявания при интензивни валежи, сочат още от РИОСВ.

От там уточняват, че е започнала административно-наказателна процедура срещу оператора на хвостохранилището „Горубсо Златоград“ АД за налагане на санкции.

Управителят на Смолян иска три институции да проверят хвостохранилище

Комплексна проверка да осъществят три институции на хвостохранилище „Ерма река“ до Златоград заради побелялата река Голяма ...

След среща с областния управител на Смолян Недялко Славов е взето решение да се направи междуведомствена проверка с представители на всички институции, които имат отношение към решението на проблема.

Продължава и засиленият съвместен контрол от страна на РИОСВ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), като отново се вземат водни проби. По предписание операторът на хвостохранилището също извършва ежедневен мониторинг на отпадъчните води от изхода на хвостохранилището.

На два пъти в периода от 2012 г. досега в отпадъчните води от него е констатирано превишение на показателя цинк, за което на дружеството е наложена санкция. Отчетено е превишение на неразтворени вещества и леко превишение на желязо при аварийната ситуация в началото на 2017 г., когато ниски температури доведоха до замръзване на езерото и отпадъчните води от обогатителната фабрика без пречистване замърсиха водите на р. Голяма. Отклонение при другите показатели на контрол съгласно разрешителното за заустване не са установени, съобщават още от екоинспекцията.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Четвъртък е малкия петък според бляновете за края на седмицата. А тази бе повече от интензивна - след убийството на Виктория Маринова с...