X
 
 

Имот на изгоряло училище прехвърли държавата на община Смолян

2854 0
photo of Имот на изгоряло училище прехвърли държавата на община Смолян
Снимка: streetviewbg.com
Със свое решение днес Министерският съвет обяви имот - публична държавна собственост за частна държавна собственост и го предостави на община Смолян.

Имотът представлява терен с площ 5 016 кв. м и сграда в него. Досега е бил управляван от Министерството на образованието и науката за нуждите на Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев” - гр. Смолян, но е с отпаднала необходимост.

Деца от Смолян дариха на болницата инхалатори, термометри и чаршафи  

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян направиха дарение на инхалатори, безконтактни термометри и чаршафи на детс...

Става въпрос за бившия техникум по дървообработване и облекло, където се помещаваше и техникумът по туризъм. Сградата се намира на около 100 метра под пешеходната улица на стария център.

Тя бе опожарена на 28-ми юли 1998 година. Така и не се разбра от кого и при какви обстоятелства. Имаше слухове, че някаква жена почиствала градинката по училището, запалила огън и искра хвръкнала. Другите версии бяха за късо съединение в ел.мрежата и за наркомани, които били запалили огън вътре. Така или иначе причинителят на пожара не бе открит.

Местната администрация в Смолян от години е подала искане до МОН да й го прехвърли, но процедурата отне десетина и повече години. Първоначалното намерение на общината бе да ползва имота за паркинг, тъй като е в непосредствена близост до главната и старият център се задъхва от липса на паркоместа. Тогава обаче стана ясно, че по волята на дарителя той може да се ползва само за образование.

В съобщението от МС от днес се сочи, че в зданието общината ще предоставя образователни услуги на децата и учениците в община Смолян чрез провеждане на занимания за развитие на интересите и компетентностите в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта, глобалното, гражданското и здравното образование, както и за придобиване на умения за лидерство.

Зам.-кметът Марин Захариев: Масово са наложените корекции, Смолян е на минимума – с 5%

Масово са наложени финансовите корекции на общините, а Смолян е на минимума – 5%. Това заяви днес пред журналисти и част от общин...

Припомняме, че четири години след пожара от МОН отпуснаха 800 000 лева с цел да възстановят сградата напълно. Нужни бяха обаче още около 2,5 млн. лв., за да се довърши и да стане годна за провеждане на учебен процес. Парите така и не бяха осигурени.

Строителството беше за дълго време замразено. В това време върху паркиран до изгорялото училище трабант се събори мазилка и едва не уби четирима младежи. След още четири години бяха отпуснати 86 000 лева, с които опасната част да се събори.   

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...