Извеждат от експлоатация язовир „Зарен“ край Челопеч

2280
Извеждат от експлоатация язовир „Зарен“ край Челопеч
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Язовир „Зарен“ близо до Челопеч ще бъде изведен от експлоатация с решение на местния парламент от последното заседание.

Язовирът се намира на един километър източно от Челопеч и на 3 км югозападно от село Църквище. В южния край на стената му преминава ЖП линията София-Бургас.

По случай годишнината от обесването на Левски в Челопеч ще има специална филмова прожекция

На 19 февруари, в Народно читалище "Труд и постоянство 1901" в Челопеч, ще бъде излъчен българският филм "Възвишение", съобщава официал...

„Това е стар язовир, който е наследство от някогашното ТКЗС. Бил е за поливни нужди на блоковете, които в момента не се обработват. Имотите отдавна вече са частни, реституирани. Същевременно той се намира над ЖП-линията София-Бургас и ако го бяхме го оставили, поддръжката му щеше да е изключително скъпа. Реално погледнато от него стопанска полза няма. Но тъй като се намира над такова важно съоръжение, за него изискванията са по-специални. Затова се стигна до варианта, че е по-добре да се премахне. Освободените площи може да са със селскостопанско предназначение, но тепърва ще мислим по този въпрос“, коментира кметът на Челопеч Алекси Кесяков.

Той обясни, че водите на язовира са източени преди повече от 5 години, но се води на общината като съоръжение, за което съгласно закона трябва да се полагат специални грижи.

„Така или иначе отдавна не го ползваме, но за да нямат контролните органи изисквания към нас, решихме, че трябва да прекратим неговата експлоатация. Опасно е да стои завирен, защото е над ЖП-линията, защото ако стане нещо и се скъса стената, може да откъсне ЖП-линията, а тя е основна артерия за страната. Фактически, това съоръжение беше само формално язовир, който повече от пет години е източен, а с решението на местния парламент вече се освобождаваме от ангажимент като за воден обект“, посочи още Кесяков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян