Магарето на Райчо Пампора посреща туристите в Пампорово

6386
Магарето на Райчо Пампора посреща туристите в Пампорово
Снимка: Actualno.com

Магарето на Райчо Пампора вече посреща туристите в Пампорово. На входа на курорта, до автогарата, заработи туристически център. А „Пампорово“ е изписано на скулптура, символизираща „превозното средство“ на Райчо Пампора – собственикът на горите, които сега попадат в ски-зоната.

Дълго време тучните поляни и гъстите гори под склоновете на връх Снежанка местните хора наричали Букова планина. По-късно започнали да им викат по прякора на техния притежател - Райчо Хаджи Белев - Пампора, разказва негов пра-правнук.

В средата на XIX век един от най-големите собственици на гори, пасища и ливади (близо 3 000дка) под северния склон на връх Снежанка бил Райчо Хаджи Белев от Смолян. Той построил мандра и произвеждал масло и сирене, като освен със скотовъдство се занимавал и с търговия.

Купувал стоки от Беломорието и с керван от мулета и катъри ги разнасял из планината. Завързвал животните едно за друго като вагони на влак, а самият той яздел отпред коня си с димяща лула тютюн. Така керванът приличал на своеобразен влак с локомотив.

След султанско разрешение за строителство на християнски храмове през 1858 година в тогавашното селище Пашмакли (днес Смолян), разделено на две махали - Горна и Долна, решили да си построят църква.

В стремежа кой да изпревари със своя храм се стигнало до там, че пазарените майстори-дюлгери поставили три дни срок на Долно Смолянци - ако дадат предплата, ще издигнат първо тяхната църква, а след това на комшиите им. Тръгнали от къща на къща да събират жълтици, но за един ден успели да съберат само половината от исканата сума.

От 10 часа сутринта е затворенпътят Девин – Кричим

Затворен е третокласния път между Девин и Кричим заради запушен отводнителен канал. На мястото има образувани колони от чакащи автомоб...

Вечерта Райчо Хаджи Белев споделил намерението си да "кракне" до Ксанти и вземе от свои познати заем, за да не се посрамят. Приятелите му се възпротивили - та нали само два дни бил пътят в едната посока.

Райчо обаче не ги послушал и заминал. Сменял в страноприемниците уморените коне с отпочинали и така, препускайки без почивка в тъмна нощ, пристигнал в Ксанти. Взел необходимия заем, нали партньорите му имали доверие, и без почивка поел по обратния път.

На третия ден привечер долносмолянци се събрали на селския мегдан в очакване дали Райчо ще успее да спаси реномето им. Тогава в далечината се появил запенения жребец на Райчо и хората го видели да размахва в ръка кесия със жълтици. Последвали овации и след стихналите радостни възгласи се чул гласа на стария Табак: „Ашколсун бре Райчо, ти си бръз като ПАМПОР (влак)!“

Чули били хората в затънтените родопски планини, че изобретили нейде по света такава бърза машина. В онези времена толкава бързо можел да се придвижва само влакът, наричан "пампор", заради парната машина, която го движела и наричали със същото име...

Така земляците на Райчо утвърдили прякора Пампора, даден му заради невероятната скорост , с която успял да отиде и се върне от град Ксанти. От тогава хората започнали да посрещат идващия към селата им керван от мулета с възгласи: "Сбирайте се, Пампора иде..".

Областният кризисен щаб заседава извънредно в Смолян

Областният кризисен щаб ще се събере днес на извънредно заседание в Смолян, съобщиха от областната администрация. Свлачището към чепел...

И започвала търговията с очакваните стоки, които до началото на ХХ век идвали единствено от Беломорието. Много бързо след описаната случка и местността се добила с името Пампоровото.

Туристическият център с атрактивната скулптура ще работи постоянно, за да дава максимална информация на посетителите в курорта за всякакви атракции и услуги могат ползват в различните сезони.

Организират се разнообразни летни събития, екскурзии, пешеходни и вело турове, както и интересна седмична програма, с която туристите да разнообразят своя престой и да разгледат прелестите на региона. За маршрутите от лятната програма са осигурени квалифицирани планински и вело водачи и удобен транспорт.

Сред атракциите, които се предлагат са спускане с лодки в пещера, джип сафари и скално катерене, пешеходни преходи сред водопади, посещение на въжени паркове и училище по планинарство.

Пред туристическия център има детска площадка, а вътре - закрит детски кът със занималня за деца от 4 до 12 години. За хлапетата са подготвени игри, стена за рисуване, видео-стена за прожекции на детски филми и занимателен кът за най-малките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян