Остър сблъсък в ОбС – Девин, заради шефа на болницата

6871
Остър сблъсък в ОбС – Девин, заради шефа на болницата
Снимка: МБАЛ - Девин

Горещи дебати в продължение на близо два часа се развихриха днес в местния парламент на Девин заради намерението на управата да обяви конкурс за изпълнителен директор на общинската болница.

От 2014 г., когато се възобнови дейността й, за шеф на лечебното заведение бе назначена Радка Грозданова, която има научна степен „доктор“ по специалността „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“.

Откриха санираните сгради на полицията и пожарната в Девин

С тържество в Девин бяха открити след саниране и вътрешен ремонт сградите на полицията и пожарната в града. Лентите прерязаха кметът Кр...

Тя пое болницата в изключително тежко състояние – затворена за три години преди това заради дългове на стойност 1,7 млн. лв. С огромни усилия я изправи на крака, ежедневно атакувана от кредитори.

На три пъти бе правен опит от частен съдебен изпълнител да продаде сградата на лечебното заведение, за да удовлетвори исканията им, но всеки път с преговори, в които участва и ръководството на общината, тя бе спасявана. Последно ЧСИ я обяви за продан през септември месец заради дълг от 1,2 млн. лв., но продажбата и този път бе осуетена.

Поради изтичането на мандата на Грозданова в началото на тази година местният парламент решава да й удължи договора до провеждане на конкурс.

Когато в дневния ред на общинското заседание в края на месец май се появиха двете точки – за провеждане на конкурс и назначаване на комисия за неговото провеждане, екипът на болницата излезе с декларации – една от лекарите и една от медицинските сестри и санитарите.

Те настояваха да се удължи срока на договора с Радка Грозданова за още един мандат на основание чл. 66, ал. 4 от Закона за лечебните заведения. Мотивираха искането си с успешно стартирани дейности по основните отделения и продължаващи дейности по оздравяването на болницата, стартирани действия за разкриване на нови отделения и клинични пътеки, започнал проект по трансгранично сътрудничество на стойност около 600 000 лева, стартирано дело по оспорване на стари задължения към фирма „Анри – 64“ на д-р Андрей Кехайов – доставчик на гориво в минали години. Това е най-големият кредитор на болницата.

5000 лв. глоба за шеф на дискотека заради 6 деца в нея

5000 лева глоба по Закона за закрила на детето ще трябва да плати управител на дискотека в Девин, защото е допуснал в нея шестима непъл...

Те настояваха също председателят на комисията да бъде лекар или квалифицирано лице по здравен мениджмънт.

„Госпожа Грозданова е изключителен професионалист в сферата на здравеопазването, доктор по социална медицина и организацията на здравеопазването и фармацията, лектор във висши здравни учреждения, доказала своите качества с това, че в най-трудния и тежък момент пое управлението на лечебното заведение и възстанови дейността му. И до момента продължават ежедневните й усилия да отстоява позицията на „МБАЛ – Девин“ ЕАД на междуобщинска болница, като не спира да работи за разширяване на дейността й и обезпечаването й с нова и съвременна медицинска апаратура“, се сочи в декларацията на медицинските сестри.

По време на заседанието се сблъскаха две основни позиции.

„Постъпваме така, както е редно по закон, затова обявяваме конкурс. В него може да участва г-жа Грозданова и да го спечели“ – беше тезата на вносителя, защитавана от зам.-кмета Владимир Солаков. По думите му не трябва да се оставя впечатление, че става въпрос за смяна на изпълнителния директор. Той е категоричен, че никой не е застрашен от обявяването на конкурс.

Втората теза бе на опозицията: „Законът дава възможност за удължаване с още един мандат, защо да не се възползваме от нея, след като г-жа Грозданова се справя успешно с работата си?“

Цветанов: Идеята екоданък да замени такса смет си заслужава

Идеята на кмета на Девин да се замени такса смет с екоданък си заслужава, заяви пред журналисти ръководителят на парламентарната група ...

В нейна защита се изказаха хирургът д-р Севдалин Яръмов и ендокринологътдоц. ЛилияКлечкова от болницата. „Ние, българите, сме такъв народ, че ще отдадем всички сили дапостигнем нещо и когато го постигнем, правим кръгом назад ,зада стигнем до мястото, където сме били преди това. Имам чувството, че сега се прави нещо такова“, каза доц. Клечкова.

Няколко съветника също заявиха, че има възможност да се удължи мандатът, че местната управа трябва да проведе среща с лекарския състав, тогава да се взема решение дали да се обяви конкурс.

С мнозинство в гласуването се прие предложението за провеждане на конкурс, чиято комисия да бъде оглавена от общинския съветник Венета Тодорова и в нея да се включат медик, правист, представители на РЗИ и РЗОК. Това бе предложението на вносителя, което срещна отпор.

„Приветствам, че колектив в едно търговско дружество застава зад своя изпълнителен директор, което означава добра екипна работа. Тук колективът е написал много ясно защо иска да не се преминава към конкурс. Всички уважаваме мнението на лекарите и персонала. Но все пак аз не виждам какъв проблем има да бъде насрочен конкурс. Всички, подписали се тук, трябва да убедят г-жа Грозданова да се яви на този конкурс“, заяви Тодорова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян