От къщи в Осиково извира вода, достатъчна за три бутилиращи фабрики

13413
От къщи в Осиково извира вода, достатъчна за три бутилиращи фабрики
Снимка: Велин Палигоров

Двете реки - Осиковска и Чурековска излязоха от коритата си и нанесоха редица поразии по пътната мрежа към селата Осиково, Чуреково и Михалково. Това наложи да обявим частично бедствено положение за тези три села“, каза кметът на Девин Красимир Даскалов.

В Осиково продължават дейностите по отваряне на пътя за селото, който е блокиран в началото, при фабрика "Флоурид", но пътят към Осиково засега все още не е проходим.

Изключително слаба е ягодовата реколта в с. Осиково

Изключително слаба е ягодовата реколта в село Осиково тази година, има ниви без никакви добиви. Това каза за Радио „Фокус“ ...

„Частичното бедствено положение остава в сила и днес. Вследствие на проливните дъждове в приземните етажи на къщи в Осиково тече много обилно вода. В някои от тях извира такъв дебит, достатъчен за три бутилиращи фабрики“, допълни Даскалов.

„Ниви, посеви – всичко е унищожено, цялата главна улица е изнесена. Три дни сме без път“, заяви кметът на девинското село Осиково Велин Палигоров.

Той разказа, че дерето до мината е изскочило, мостът е затапен и не може да се мине.

„На две места пътят към селото бе прекъснат. На ръка направихме така, че да минават леки коли. На пет места по дерето обаче пътят виси в нищото. Ако не се укрепи, ще останем пак без път. Мантинелите висят във въздуха. На входа на селото имаме големи свлачища. Прекият път, който слиза към Кричим, е затапен. Голяма маса се откъсна при чешмата на входа. Половината ливада отдолу и нива с картофи пропадна на пътя към гробището“, обяснява Палигоров.

Тази година няма да има фестивал на ягодата в Осиково

Тази година няма да се прави фестивал на ягодата в девинското село Осиково. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Велин...

На 1 август от всяка къща извирала вода. „От избата в къщата на Ангел Джуров извира вода с 10 литра в секунда. Излиза през прага му и се влива в двора на Стоил Чакмаков. От тази вода къщата му се е пропукала. Не знаем каква е тази вода. Извира вода в подземията на много къщи. Снощи пак валя, но по-слабо, не беше толкова проливен дъждът. Но докато не се направи отсечката на мината, държавата да се вземе в ръце, при всеки един порой ще оставаме без път. Колко години вървим през частна собственост – през тази мина, при всеки дъжд се затапва там дерето, водата върви към главния път и го разваля“, коментира кметът.

Той е благодарен, че в момента в селото се изпълнява проект за изграждане на улица. Изпълнител е фирма „ИСА – 2000“. Нейни работници с техника разчистват периодично пътя, за да може да се достави хляб на хората. Два дни карали с фадрома хляб и лекарства в селото.

„Имаме проект отдавна, готов за изпълнение, за да може да избягваме преминаването през мината, но все е нямало финансиране за него, това е най-големият проблем за селото, защото Петварско дере винаги затапва входа ни при мината и няма от къде да се минава“, допълни Палигоров.

Той се надява валежите да спрат, защото земята така е подгизнала, че цели градини са изчезнали напълно – отнесени от дъждовете и покрити с наноси.

В три смолянски общини има щети от пороите

След Чепеларе частично бедствено положение обяви и община Девин. Там критичната ситуация е заради селата Михалково, Чуреково и Осиково....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...