Самолетна писта, 7 стадиона и лесопарк са само част от плановете в Рудозем

8224
Самолетна писта, 7 стадиона и лесопарк са само част от плановете в Рудозем
Снимка: Анита Чолакова

Самолетна писта, седем стадиона, хеликоптерна площадка, лесопарк, нови хотели, паркинги върху реката – това са само част от амбициозните планове за бъдещето на Рудозем.

Снощи в Културния дом кметът на общината Румен Пехливанов пред пълна зала представи основните приоритети, визията за развитие и стратегическите проекти на своя екип. Да ги чуят бяха дошли граждани, общински съветници, представители на бизнеса, обществени организации.

„Това ще е база за изработване на общинския план за развитие в следващите 7 години, като голяма част от предишния се случиха, други предстои да се случат. За да знаем къде искаме да отидем и да стигнем там, където искаме да отидем, трябва да имаме ясна визия, дефинирани ясни приоритети“,заяви Пехливанов.

По думите му в края на настоящия управленски мандат със средствата, осигурени с европейски проекти, през собствения бюджет и допълнителни целеви средства, над 90% от общинските пътища и улици ще бъдат напълно реновирани.

„Обновена е изцяло е гимназията в Рудозем, частично са ремонтирана училищата в Елховец и Чепинци. Ремонтират се всички детски градини. Остават обаче да решим няколко важни неща - проблемът с водоснабдяването, като ние въобще не сме някакво изключение от територията на страната. Надеждите ни са свързани със скоростното изпълнение на довеждащия водопровод от яз. „Пловдивци“ до Мадан, тъй като с изпълнение на този проект до всички населени места, през които минава този водопровод, ще има качествена вода“, посочи кметът.

Туризмът в общината е много слабо развит, но според него този отрасъл има ресурс да осигури около 500 работни места. Ключов фактор за развитието на общината е построяването и отварянето на ГКПП „Елидже“ между Рудозем и Ксанти, което върви с пълна пара.

Пехливанов каза, че имат доста окрупнени терени, които биха могли да се използват за една или няколко по-малки индустриални зони, не в класическия смисъл като тези около Пловдив, но подходящи за производство, логистика и т.н.

От понеделник пък влиза в сила промененото разрешително за водоползване за минерална вода, която по думите му е с много хубави качества. Тя ще е нов ресурс както за санаториума, така и за настоящите и бъдещи хотели.

Планира се изграждане на цялостна газоразпределителна мрежа с възможност към нея да се присъединят всички обществени сгради, СБР „Родопи“, хотели и други стопански абонати. Засега има два обекта, захранени с компресиран природен газ – детската градина и сградата, в която се обучават ученици от начален курс на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Подготвят се няколко ключови проекта, които да подготвят общината за бъдещия ГКПП. „Кръстовището за обходния път няма да е подходящо за този обем превозни средства. Това, което АПИ прави, не е достатъчно. Общината също трябва да направи определени стъпки“, добави градоначалникът.

За лесопарк е определена територия в центъра на града, с площ от 240 декара. Там предвиждат да се построят два хотела и да се направи хубав градски парк с алейна пешеходна мрежа от 10 км, пикник зони.

„На хвостохранилището може да се изгради един огромен спортен комплекс. В момента се правят проучвания за изграждане на малка самолетна писта. Има интерес от юридически лица, които имат летища и имат желание да реализираме такъв проект. Имаме 390 декара общинска собственост, която има ограничени възможности за използване предвид факта, че представлява насип. Може да се използва за дейности, които не изискват строителство на масивни сгради. Тук предвиждаме изграждане още на четири стадиона с естествено и три с изкуствено покритие, оранжерии, фотоволтаичен парк, хеликоптерна площадка“, съобщи Пехливанов.

Според него, за да има икономически ефект от спортните терени, е необходимо да се осигури база за тренировки и контроли на поне осем отбора, хотелската база да е поне с 4 звезди и минимум 400 легла, възможност за възстановителни процедури с минерална вода.

Залага се на развитието на археологическия комплекс „Козник“ с довършване на археологическите разкопки и извършване на реставрация на крепостта, дигитализация на възстановката, асфалтиране на пътя до беседката, направа на голям паркинг. И още - да се развие и археологическия ареал „Циганско градище“ с нови разкопки, дигитализация на находките и показването им в музей. Да разработят и пещера „Голяма боевска дупка“ планират в общината. 

Имат идея за покриване на част от реката, за изграждане на пешеходна в отритото пространство, водно огледало, търговска зона от двете страни на реката.  

„Цел номер едно за следващото управление е изграждане на индустриални зони, на производствени мощности за бутилиране на минерална вода. При недостатъчен дебит на действащия сондаж се предвижда направата още до четири сондажа за минерална вода от общо пет точки, които няма да си въздействат взаимно – тоест, единият сондаж да пресуши другия“, обясни градоначалникът.

„С днешната среща давам началото на публичния дебат за това какво да се случва в следващите години. Ние сме в доста напреднала фаза и предстои на 9-ти март да проведем публично обсъждане на новия ОУП. На негова база ще стъпят всичките устройствени и регулационни планове“, заяви в края на изложението си градоначалникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян