Славка Чакърова: С въвеждането на глоби кметовете ще сме в позицията на потенциални нарушители

2928
Славка Чакърова: С въвеждането на глоби кметовете ще сме в позицията на потенциални нарушители
Снимка: Чепеларе

Несправедливо е, според мен, да се глобява кметът за това, че не е реализирал нещо в населените места, тъй като няма съответните приходи, които да са постъпили в бюджета на общината, заяви пред медии кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Тя категорично не одобрява промените, залегнали в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с изключение на предвиденото участие на селски кметове в комисии по възлагане на обществени поръчки, когато касаят техните населени места.

Процедурата по обществени консултации на промените е открита от Министерството на финансите в края на месец ноември и трябва да приключи на 27 декември. Измененията в ЗМСМА са направени във връзка с протестите на селските кметове.

Една от съществените промени е, че в общинските бюджети ще се утвърждават отделни бюджети на кметствата, а при неизпълнение на заложените инвестиции кметовете на общини ще бъдат глобявани от общинските съвети с 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение глобата е в двоен размер.

Другата е, че когато се финансират обекти на територията на съответното село, кметът или упълномощено от него лице ще бъде включен като представител на възложителя в комисиите по Закона за обществени поръчки и ще участват пълноценно в тях от началото до края на процедурата.

Според Чакърова с въвеждането на глоби градоначалниците винаги ще са в позиция на потенциални нарушители, тъй като са зависим за изпълнението им от приходите в общината, а когато те не са изпълнени в пълния обем, заложен в бюджета, не могат да се направят и съответните разходи по него.

"За никой не е тайна, че общините имаме недобори на данъците и таксите. Не сме търговско дружество, нямаме други приходи. Кметовете и сега носим отговорност за спазване на бюджетите и при изготвянето му се съобразяваме с исканията на кметствата. Кметовете винаги присъстват на обсъждането му и техните потребности са намирали отражение в бюджета на община Чепеларе“, коментира Чакърова.

Тя допълни, че от общинския бюджет се поемат разходите за заплати, осигуровки, сметоизвозване, сметоизвозване, зимно поддържане и снегопочистване, а в капиталовата програма са включени обекти във всяко населено място.

„Винаги съм се старала при изготвяне на капиталовата програма да се съобразяваме с исканията на гражданите, но също и с размера на капиталовата програма, съгласно утвърден лимит. По него подреждаме обектите по приоритети. В частта на капиталовата програма изпълняваме на 100% заложените дейности, защото те са определени от държавата. Но тъй като тези средства не са достатъчни, другите източници за реализиране на инвестиции в населените места са съответните програми. Такива проекти реализирахме в селата Проглед и Хвойна, следващата година ще направим и в други села. Разбирам кметовете на населените места, че искат да реализират повече неща, но разполагаме с дадена финансова рамка, която ни ограничава всички. Проблемът е, че потребностите на населените места и общинския център са много повече от реалните възможности на една община", каза Чакърова.

Справка в сайта на НСОРБ сочи, че в края на ноември изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева е изпратила писма до кметовете на общини, с което ги приканва да участват в обсъждането на предвидените промени, за да изработят обща стратегия на сдружението.

Вчера обаче от НСОРБ е разпратено ново писмо с настоятелно искане за становища на общинските кметове, защото много малко кметове са реагирали досега.

„Този път бихме желали да бъде изразена позицията на кмета на общината или на председателя на общинския съвет, а не на експерти от администрацията“, се сочи във вчерашното писмо. От кметовете се изисква да попълнят анкетните карти до 20 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян