Музейна изложба в Русе получи авторитетна награда от ЮНЕСКО

840
Музейна изложба в Русе получи авторитетна награда от ЮНЕСКО
Снимка: РИМ-Русе
В Русе приключи Панаира на музейните изложби. Бяха удостоени с награди за самостоятелни и съвместни мобилни изложби музеи от България. Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален исторически музей - Русе и Регионален етнографски музей - Пловдив бе удостоена с награда от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – ЮНЕСКО, София. Плакетът и грамотата бяха връчени от председателя на центъра д-р Ирена Тодорова. Призът е за заслугите на творческите екипи на двата музея при реализацията на изложбата. Автори са проф. д-р Николай Ненов и доц. д-р Ангел Янков. Експозицията се реализира във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

Диплом и парична награда от Министерството на културата и Община Русе бяха присъдени на Националния военноисторически музей в категорията „Самостоятелна изложба“ за атрактивния и оригинален проект за мобилна изложба „Малкият човек в Голямата война“. В категорията „Съвместна изложба“  бяха отличени изложбите „Книжовното наследство на Добруджа през Възраждането“ на Регионален исторически музей – Добрич и Регионален исторически музей – Силистра и „Пътят: хроника на ямболския баскетбол 1924 - 2002“ на Регионален исторически музей – Ямбол. Отличие получи също Регионален исторически музей – Монтана. Грамота получи и музеят в Шумен за изложбата „Светлописците на Шумен края на XIX  - средата на ХХ век“. Конкурсът за съвместна и самостоятелна мобилна изложба се провежда за втори път. Организира се от Министерството на културата, община Русе и регионален исторически музей – Русе.

Концепциите бяха оценявани от жури в състав Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в министерството на културата, доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в Департамент „Антропология“ на Нов български университет и Таня Марева, директор на регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители