Парите от ЕС за сближаване са 9 млрд евро – ще стигнат ли до хората?

1637
Парите от ЕС за сближаване са 9 млрд евро – ще стигнат ли до хората?
Снимка: Actualno.com/Камелия Джанабетска
На 11 октомври 2018 г. във Велико Търново се проведе информационна среща – дебат на тема "Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС". В срещата взеха участие 42 представители на бизнеса, студенти и преподаватели от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и НВУ "Васил Левски", млади хора и неправителствени организации (НПО) от Велико Търново и Горна Оряховица, Бюрото по труда, РИОСВ – Велико Търново, общини, медии и други.

Видео обръщение към участниците отправи Мария Габриел – българският комисар в Европейската комисия. "Политиката за сближаване е един от стълбовете в Европейския проект", подчерта г-жа Габриел. Тя каза, че хората и институциите трябва да могат да участват в обсъждането на политиката за бъдещето на Европейския съюз.

Борисов го е страх, че Западна Европа ще вземе еврофондове от Източна заради мигрантите

Незабавно затваряне на външните граници на ЕС, затворени центрове за бежанците, които са вече в ЕС, изнесени центрове в близост до точк...

Фокусът през третия планов период ще бъде върху целите за по-интелигентна, по-зелена и по-свързана Европа, при по-оперативно и опростено управление на средствата. Многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 г. е 9 млрд. евро за България. Инвестициите са насочени към институционално сътрудничество и съвместни услуги от обществена значимост в транспортната инфраструктура, опазването на околната среда и социално-икономическото развитие. "Да отговорим на предизвикателствата в тези сфери чрез прилагането на политиката на сближаване", апелира нашият еврокомисар. "Целта е постигането на по-добри и по-бързи резултати по опростена, по-ефективна и по-гъвкава политика, и чрез законодателството. България да инвестира наличните ресурси, за да гарантира по-големи ползи за гражданите", добави тя.

Подробна информация за Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. представи Полина Косева, ръководител екип "Общински ресурсно-координационен център" при Националното сдружение на общините в Република България.

"Два ще бъдат основните приоритети", посочи лекторът, а именно:

I. Единен пазар, иновации и цифрова икономика, и

II. Сближаване и ценности.“

"Демократична България": Гражданите са на тъмно за позицията ни по бюджет 2021-2027 на ЕС

Новият програмен период е европейска солидарност за гражданите, а не за управляващите. Това пише в позиция на "Демократична България" п...

Г-жа Косева направи следните акценти: местните и регионални власти ще настояват целите за устойчиво развитие и зелен преход да бъдат основен приоритет; предвижда се 6% от ресурса да бъде заделен за устойчиво градско развитие; България ще настоява този процент да остане седем; развитието на селските райони ще се финансира самостоятелно с 5% от общия ресурс, с оглед постигането на по-висока ефективност; предлага се периодът на допустимост на разходите да бъде удължен с две години, България ще настоява за са три. Отпадат проектите, генериращи приходи. Парите са основно за политики, които са за подобряване на най-належащото в страната.

В последните пет години размерът на инвестициите за Великотърновска област е над 150 млн. евро, като най-активен е бизнеса (57 проекта), следван от общините. 48 договора за 12 млн. евро има по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", с които се инвестира в младежи, хора със социални потребности, за да бъдат върнати на пазара на труда и да живеят достоен живот. 13 са проектите по оперативна програма "Региони в растеж" - за 100 млн. евро. След 2020 г. ще има пари от Европа. Ще бъдем подпомагани и чрез Кохезионния фонд, при изискване на по-голяма отговорност – финансово участие в проектите. Повишени ще бъдат  средствата за сигурност, мобилност и почти двойно за наука и иновации. Това посочи в експозето си Мариела Цонева, директор на дирекция "Проекти и програми" в Община Велико Търново, обръщайки се и към студентите от ВТУ.

Дискусията беше открита с въпроси и предложения от фондация "Партньори за устойчиво развитие" - при преговорите за правилата да бъдат предвидени повече средства за НПО, с нулев процент на съфинансиране, което да осигури възможности за укрепване на гражданското общество и прилагането на ценностите; срокът за допустимост на разходите може да не бъде удължаван с две или три години, с оглед мобилизиране на усилията и постигането на по-добри и по-бързи резултати, предвид целите, очертани от г-жа Габриел. Закъсненията с отварянето и изпълнението на оперативните програми досега не са донесли полза за никого.

В дискусията взе участие и младият ресторантьор Николай Панайотов, дипломант на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон", който предложи във фокуса на програмите да бъдат хората, и постави въпроса за нуждата от инвестиции в учители и ученици, за по-голяма мотивация за преподаване и учене, а не само в материална база. Необходимостта от обмяната на опит, добри практики и активност по програма "Еразъм" очерта г-жа Виолета Панова, представител на сдружение "Младежка толерантност" и Горнооряховски младежки парламент.

Борисов "забрави" да коментира бъдещо орязване на еврофондове заради беззаконие

Учудващо или не, но премиерът Бойко Борисов на практика не каза нищо по същество относно бъдещето на кохезионната политика на ЕС (от 20...

Без отговор останаха обаче следните въпроси:

1. Колко НПО са били партньори на община Велико Търново в проектите за цитираните по-горе инвестиции и кои са те?

2. Защо Община Велико Търново не отговаря на предложения и писма от НПО и не предоставя необходимата информация за подготовката на проектни предложения, с които е ангажирана?

3. Как ще бъдат избегнати неуспехи в усвояване на средства в случаи на проекти с трансгранично сътрудничество - например с Румъния?

Българските общини искат повече пари за кохезионна и селскостопанска политика

В по-голяма степен бюджетът следва да отрази необходимостта на европейските граждани от достъп до обществени услуги, жилищно настаняван...

Срещата беше организирана от Областния информационен център във Велико Търново.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    Малей малей оше от сега точатзъби за 9 милиарда евро, а досега в БГ са наляти 20 милиарда евро , резултата е 94 хиляди милионери и 2 милиона бедни и 4 милиона на прага на бедноста!Голямо сближаване и ценности е направено и се очаква още по голямо сближаване след приемане на еврото 100 евро пенсия и 220 евро заплата от БЪЛГАРСКИЯ бизнес на които и това им се свиде!
    : 1 !