10 дни преди изборите падна ограничението за секции в държави от ЕС

1134
10 дни преди изборите падна ограничението за секции в държави от ЕС
Снимка: Gettyimages

Само 10 дни преди изборите депутатите решиха окончателно да падне ограничението от 35 секции за страни от Европейския съюз. Това стана с приети на второ четене промени в Изборния кодекс. 

Отпадането на ограниченията беше подкрепено от 81 депутати, 21 бяха "против", 9 се въздържаха. Така, таванът остава само за държавите извън съюза като Турция, САЩ и Канада.

Депутатите погазиха правилника си, ще гледат промените в ИК още днес

Депутатите ще разгледат последните промени в Изборния кодекс още днес. Това решиха самите те, погазвайки правилника на Народното събран...

Срещу ограниченията в Турция скочиха от ДПС, като депутатът Хамид Хамид подчерта, че подобно разделение е противоконституционно и обяви, че той и колегите му от Движението ще положат подписи под бъдеща жалба до Конституционния съд.

Новият регламент на практика ще повлияе само на организацията на вота във Великобритания, където по данни на ЦИК подадените от наши сънародници заявления са били достатъчни за разкриването на 52 секции.

Депутатите окончателно се отказаха и от идеята за разписването на възможност за носене на втора урна в секциите зад граница.

Предложението за втора урна в изборните секции в чужбина бе на ГЕРБ и целеше улесняване на гласуването в САЩ, Канада и Турция, където остава таванът за разкриване на най-много 35 изборни секции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com