12 000 дървета засадиха TELUS International

1039
12 000 дървета засадиха TELUS International
Снимка: Мирена Спирова

Над 800 служители на TELUS International Europe от София и Пловдив и техните семейства и приятели залесиха терен от 16 декара в село Долна Диканя. Инициативата „TELUS Ден на подкрепа“, чието мото е „Даваме там, където живеем“, се провежда за девети пореден път в България, а на мястото бяха посадени фиданките на 12 000 дървета зимен дъб, които по оценка на експерти са най-подходящи за терена, поради частично стартирали процеси на естествено самозалесяване.

Гората получи името “TELUS International Forest”, a компанията поема дългосрочен ангажимент, в рамките на който ще полага непрестанни грижи за отглеждането и опазването на дърветата. Събитието се проведе в партньорство с Gorata.bg, чийто основател Никола Рахнев е създател на инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора.“ Джефри Пюрит, президент и главен изпълнителен директор на компанията, дойде от Канада специално за събитието и вдигна духа на доброволците на компанията с вдъхновяваща реч.

Досега компанията е инвестирала в обновяването на училището за деца със зрителни увреждания "Луи Брайл" в София и ремонт на комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив. От 2016 г. доброволците са работили за обновяване на две от трите български училища за деца с увреден слух - "Проф. д-р Дечо Денев" в София и "Проф. д-р Стоян Белинов" в Пловдив. За петте години, през които ТELUS провежда благотворителни инициативи, са инвестирани в каузи над 500 000 лв., ангажирайки над 3750 доброволци и подобрявайки средата за над 1000 деца в България. А ето какво заяви президентът и главен изпълнителен директор на компанията Джефри Пюрит пред Actualno.com.

- Г-н Пюрит, какво е социалното послание на днешното събитие?

- Наричаме го TELUS Ден на подкрепа. Започнахме го в Канада през 2006-та, а идеята е проста: че ако си добър в бизнеса, трябва да вършиш добро и в обществото, в което той се развива, там където работиш. Има симбиоза между здравето на компанията и здравето на обществото - ако обществото страда, това ще се прехвърли в бизнеса. Затова ние имаме интереса да се ангажираме с различни обществени каузи. Реновираме училища, домове за сираци или за хора с увреждания, чистим реки, във Филипините провеждаме обучения за това какво да се прави при бедствия с тайфуни или пожари, а ето сега в България засаждаме 12 000 дървета, за да може бъдещите поколения да имат чист въздух и чиста вода. Мисля, че трябва да върнем духа на филантропията, такава е моята философия. Аз вярвам, че в такива събития действат принципите на физиката - че колкото повече електрони събереш на едно място, толкова по-голяма топлина отделят. Виждам много енергия и ентусиазъм. Всички наши служители като се върнат в офиса говорят за това, всеки помни как е садил дърво, това повдига духа и ни прави задружни. За мен компанията не е събрани един до друг индивиди, а семейство. Защото колегата не винаги ще те подкрепи, но член на семейството ще направи всичко за теб.

- Как първоначално TELUS реши да инвестира в България?

- Беше донякъде щастливо съвпадение. Амбицията беше за експанзия в Европа и търсихме страна, в която се говори френски, за да се извършват услуги в Канада. В Румъния има 4,5 милиона души, които говорят френски, което е критична маса за пазара на труда. Там започнахме да търсим компании, с които да си партнираме. Намерихме около 40 компании, които работиха в Румъния. Една от тях обаче - CallPoint New Europe, ни се стори много близка до нашата - като ценности, начин на работа, методи. Имаха офиси в София, Пловдив, Букурещ и Крайова. С времето заработихме заедно успешно и си казахме - защо пък да не опитаме в България? И така, от септември 2012 г. до днес екипът ни в България се развива дори по-бързо отколкото този в Румъния. Започнахме с около 800 души, а сега са в България сме 3000.

- На какво се дължи този бърз растеж?

- На много опитни и добри лидери, които работят за нас - демонстрират стабилност и успяват да вдъхновят останалите. И много други фактори, разбира се.

- Да работиш в аутсорсинг индустрията се превърна в желана професия за много млади българи, които в компании като TELUS International могат да почувстват някаква стабилност на бъдещето си - това по принцип е изключение за нашия пазар на труда. Всъщност компании като вашата правят много, за да намалят нивото на емиграцията. Какво мислите за социалната роля на TELUS International? Ако на Запад това е повече бизнес, в Източна Европа има и удържащ емиграцията ефект.

- За мен най-важният индикатор е социалният ефект, който компанията има. С очите си видях как например Филипините бяха трансформирани от нашата индустрия - там за нас работят 14 000 души. Тамошното правителство изчисли, че за всеки назначен един човек, 5 други хора повишават стандарта си на живот. Тоест нашата работа влияе на стотици хиляди души. А ние в TELUS International Europe имаме каузата "Мога там, искам тук", с която мотивираме талантливи и можещи българи, които искат да работят за нас, да изберат да се върнат в родината си и да продължат кариерното си развитие. Нашите кадри развиват онези умения, които са нужни навсякъде на пазара на труда - компютърни умения, образователни също, общуват с мултинационални компании, говорят много езици.

- Смятате ли да отваряте още офиси в страната?

- Имаме 3000 служители в София и Пловдив. Когато намерим още 2000 за столицата и около 500 в Пловдив, тогава ще помислим и за другите градове. Имаме много голям успех за много кратко време. Аз съм силно уверен, че докато правителството продължава да подкрепя чуждите инвестиции, ако може да разчитаме на стабилен, прогнозируем пазар и правителството прилага едни и същи закони към всички бизнеси, за да сме с еднакъв старт, тогава ще просперираме години наред.

- Като човек с интернационален опит, какъв е погледът ви към България? Какво ви прави най-голямо впечатление тук - извън бизнеса?

- Роден съм в Щатите, като малък с родителите се преместих в Танзания, после се завърнах в Канада; наистина имам интернационална перспектива. В началото бях подведен от онова популярно и невежо впечатление, че България носи наследството на страна, разположена отвъд желязната завеса, бивш сателит на СССР, представях си, че има едни и също сиви блокове навсякъде. Но за мое щастие и изненада открих, че не е така. Идвам 4 пъти годишно тук и всеки път откривам нещо ново и вълнуващо за България. Дори сега, в тази гора, в която садим дърветата, се оглеждам и ми прилича на Канада - такова красиво, девствено място, прекрасно и диво е наоколо. Обичам и местната храна - харесвам шопската салата, повече дори от "Цезар" или гръцката. Имате страхотни ресторанти и прекрасна архитектура. Но най-вдъхновяващи са хората. Забелязал съм, че има стереотип, според който българите са негативни, мрачни, уж някаква психическа травма от това, че са били управлявани толкова векове от друга държава. Аз въобще не мисля, че това е вярно. Всеки, който срещам, е вдъхновен и ентусиазиран за бъдещето. За мен е голяма радост да общувам с българи и да развивам компанията точно тук.

Интервю: Райко Павлов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com