15 бебета са родени чрез ин витро през 2016 г. в Асеновград

2374
15 бебета са родени чрез ин витро през 2016 г. в Асеновград

Точно 22 семейства и двойки, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми от Асеновград са получили шанс да се сдобият с рожба по метода „ин витро“ през 2016 г. За тях Общината е отпуснала общата сума от 44 000 лева.

През миналата година документи за финансово подпомагане се приемаха до месец септември. Етапите за подаване на документацията бяха разделени на три: до 31.03.16 г.; до 30.06.16 г.; до 30.09.16 г. През първото тримесечие на 2016 г. са постъпили 17 заявления, като не е отпуснато финансиране само на едно. За останалите е отделена общата сума в размер на 32 000 лева.

82-годишен, хванат с цигари без бандерол, иска президентът да му опрости глобата

82-годишният асеновградчанин Димитър Янев се сдоби с глоба в размер на 2 000 лева, в полза на Държавата. Той бе заловен с незаконно при...

През второто тримесечие подадените заявления са били пет. Одобрени са четири от тях и на двойките са отпуснати общо 8 000 лева. През последния – трети етап – от приема на документи са кандидатствали две семейства, които са били подпомогнати с 4 000 лева. На едната от всички 24 двойки е отказана финансова помощ за извършване на „ин витро“ процедура. Причината – установено е, че вече е настъпила бременност и няма основание за това. Друго от кандидатствалите семейства е изтеглило документите си, тъй като е заминало да работи и живее в чужбина.

Комисията, одобрявала или отхвърляла заявленията, е в състав от седем члена. Четирима от тях са общински съветници, двама са от администрацията и един представител на юридически лица с нестопанска цел, защитаващо правата на пациентите в областта на репродуктивното здраве. Във всички заседания на комисията е присъствал, като вещо лице, и медицински специлист, с призната специалност „Акушерство и гинекология“.

От приемането на Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Асеновград, от месец септември 2012 г. до декември 2016 г. са одобрени за финансиране общо 45 семейства. Едно от тях е кандидатствало за финансова помощ четири поредни календарни години и съответно е получило одобрение.

Четири от двойките са подавали документи и са финансирани три пъти. 14 семейства са кандидатствали и са получили помощта двукратно, а 26 – по веднъж. До момента са обработени общо 74 заявления и са отпуснати 137 500 лева. Родените бебета са 17, от които 15 – с помощта на асистирана репродукция. Две от новородените са заченати по естествен път, след като вече семействата са кандидатствали. Статистика сочи, че успеваемостта на общинската програма за асистирана репродукция е 38%.

Над 100 обекта под наем и повече от 120 - за продажба ще предложи Община Асеновград

Приходи в размер на близо 1 080 000 лева прогнозира да получи Община Асеновград през 2017 г. от управление на общинска собственост. От...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com