150 язовира се ремонтират след проверки на ДАМТН

857
150 язовира се ремонтират след проверки на ДАМТН
Снимка: Actualno.com

За периода от началото на годината до 1 юни са проверени 1738 язовира, при планирани 3620 проверки за годината. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

Самостоятелно ДАМТН е проверила 1489, а в рамките на месец май са извършени и 238 контролни проверки. Издадени са над 7700 предписания за установените неизправности при експлоатацията им.

Сред забележките за отстраняване са: назначаване на оператори или изработване на техническо досие, понижаване на водното ниво до кота основен изпускател, изработване на програма за технически контрол, както и временно извеждане от експлоатация и др.

54 язовира са с предписания за понижаване на водното ниво или временно извеждане от експлоатация. От тях към момента са източени 40 язовира.

Контролирано изпускат язовирите в Сливенско

Контролирано се изпуска язовир „Жребчево", за да се освободи обем, обяви директорът на „Напоителни системи” Пламен И...

В резултат на дейността на ДАМТН, повечето от собствениците са започнали и отстраняване на неизправностите.

Още през първото тримесечие на годината ДАМТН изпрати писма с препоръки до областните управители да понижат нивата на язовирите до 70 на сто от обема им, с цел осигуряване на свободен резерв. Създадена е максимална координация и взаимодействие с МОСВ, ГД ПБЗН, ДНСК и обмен на данни при усложнени метеорологични условия. В изпълнение на заповеди на областните управители са проверени съвместно 249 язовира. Така общият брой на проверените до 1 юни язовири е 1738.

Създаден е оперативен щаб за работата в критични ситуации, който веднага започва да работи при постъпване на информация за интензивни валежи или форсмажорни обстоятелства. До момента оперативния щаб е активиран три пъти. Отчетени са положителни резултати от дейността по превенцията за предотвратяване на аварии.

По данни на МОСВ и МВР от 2015 г. язовирите в страната са 5158, като в края на годината, след проверките на ДАМТН, броят им ще бъде актуализиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com