2000 декара горят в Хасковско

3343
2000 декара горят в Хасковско

Напрегнато мина тази нощ за жителите на хасковските села Брягово, Любеново и Родопи, съобщи за БГНЕС главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тази нощ огънят не можа да стигне до селата. Надявам се, че до следобед двете групи, тръгнали от двете страни ще се срещнат и ако се запази обстановката, да няма силен вятър, можем да разчитаме да го овладеем, обясни главен комисар Николай Николов. Той припомни за пожара на същото място от 2000 година, когато имаше нанесени щети не само върху гората, което е причина за още по-голямото притеснение на населението на Брягово.

Пожарът между хасковските села Брягово, Любеново и Родопи обхвана площ около 2000 декара. От тях около 700 дка са общински широколистни гори, останалите са сухи треви и храсти.

През нощта в района работиха екипи от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" от Хасково, Димитровград и Харманли, бяха привлечени допълнително два екипа от Кърджали. Тази сутрин екипите бяха сменени и в момента на терена работят над 200 огнеборци. В гасенето на огъня се включиха колегите им от Пловдив, Първомай и Асеновград, групи от горското стопанство, военнослужещи и доброволци от близките села. От три страни пожарът е ограничен и пътят на огъня към село Родопи е пресечен. Фронтът на пожара е 7-8 км в землищата на селата Брягово и Любеново. Няма опасност за населените места, няма пострадали хора. Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората. Действията се ръководят от щаб, начело с областния управител на Хасково. При необходимост в гасенето ще бъдат включени и екипи на ГДПБЗН от съседните области.

Припомняме, че през последните две денонощия екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" реагираха на близо 300 сигнала в различни райони на страната. Ликвидирани са над 230 пожара.

Редактор: Ая Косарова

231 пожара за последното денонощие

През последното денонощие екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" реагираха на 273 сигнала в различни райони на стр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com