25 години опазване на природата с помощта на ЕС чрез Натура 2000

2936
25 години опазване на природата с помощта на ЕС чрез Натура 2000
Снимка: iStock/Guliver

Днес, 21 май, отбелязваме Деня на Натура 2000 т.е. на защитата на околната среда, припомнят от WWF.

Преди 25 години, с влизането в сила на Директивата за местообитанията, вторият стълб на Натура 2000 след Директивата за птиците започва да работи. Става въпрос за наднационална мрежа за защита на природата на цял континент. Този акт дава възможност милиони квадратни километри от 27 000 места в Европа да бъдат свързани в най-голямата мрежа от защитени територии в света.

ЕС ни отпуска над 62 млн. евро за плащания по Натура 2000

Повече от 62 млн. евро отпуска ЕС за плащания по Натура 2000 по линия на Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. „О...

Бързо развиващите се икономики на ЕС си дават сметка, че трябва да се вземат мерки, за да се запази, наред с растежа, и качеството на живота. Така преди 25 години е създадена Натура 2000 както първият финансов инструмент на ЕС за природозащита – програма LIFE.

Днес мрежата покрива 18% от сухоземната и 6% от морската територия на Европа и допринася както за опазването на видове, така и на ценни гори, реки и влажни зони. През 2015 година Европейската комисия проведе допиване за ефективността на мрежата и то се превърна в най-масовото проучване от този вид – над половин милион души участваха в него, за да заявят, че Натура 2000 трябва да бъде опазена и развивана.

Запазената природа на България ѝ даде възможност да включи 34,46% от територията си в Натура 2000. Освен условие за опазването и устойчивото ползване на природните ресурси, мрежата осигури на страната ни потенциал за високо качество на живот, за опазване на традиционния поминък, както и стимул за развитие на иновативни бизнеси, които не се свързани с пряко и безвъзвратно експлоатиране на природен ресурс, а с устойчивото му ползване. Това позиционира България сред държавите, които може да се възползват от новаторските икономически тенденции в областта на зелената икономика, коментира Катерина Раковска, експерт по защитени територии във WWF.

Натура 2000 не е завършен проект, мрежата все още се развива и има още много работа за осигуряването на пълния ѝ потенциал. За България това означава да има заповеди за хабитатните зони, да се бъде включена в Натура 2000 ключовата зона Рила-буфер, както и да се допълнят морските Натура зони, допълва Раковска.

Граждани искат новият парламент да се заеме със законите, свързани с природата на България

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ призовава законотворците в новия ...

До 29 септември се събират номинации за най-успешните европейски проекти с принос към Натура 2000. През 2016 г. българският проект „За Балкана и хората“, в който участва и WWF България, спечели в категорията „социално-икономически ползи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество