3 месеца след гибелта на подп. Терзиев, ВВС пак вдига изтребителите за учение на лобното му място

3606
3 месеца след гибелта на подп. Терзиев, ВВС пак вдига изтребителите за учение на лобното му място
Снимка: БГНЕС

Три месеца след трагичната гибел на подп. Валентин Терзиев, който загина със своя верен изтребител МиГ-29 във водите край Шабла при учение с подвижна цел, в нощта при височина под 3000 метра, Военновъздушните сили отново са мобилизирани на тренировки - пак там, около лобното място на покойния ас. От днес там се извършват експериментални и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени. Основната цел е да се усъвършенства взаимодействието между формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на страната, както и координацията между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство, уточняват от военното министерство, ръководено от служебния му принципал Георги Панайотов.

Решението учението да се проведе идва на фона на все още неразчетената черна кутия от катастрофиралия на 9 юни МиГ-29. Само няколко дни преди старта, на 5 септември, съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова посети лобното място на майор Терзиев и отново призова за справедливост в съдебното дело за трагичния инцидент, оставил двете й деца полусираци.

Началникът на отбраната категорично отрече МиГ-29 да е бил свален

Нито НАТО е намесено, нито сръбските колеги – ние продължаваме, теории всякакви. Отричам категорично самолетът да е свален. Това ...

Попова няколко пъти публично посочи кои според нея са виновниците МиГ-ът на офицера да се разбие и директно посочи командването на ВВС, а и на авиобаза Граф Игнатиево за допуснатите грешки.

Ексклузивно: Говори съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев след доклада за катастрофата на МиГ-29 (ВИДЕО) 

Тя напомни и че би било позорен извод от следствието "човешка грешка" за последния полет, като настоя за прозрачност с цел разкриване на системните недъзи, довели до отлива на човешки ресурс от армията, а и до разписването на опасни мисии при минимален нальот на пилотите. Преди кончината си съпругът й е имал едва под 12 часа собствен нальот, без да се броят часовете му като инструктор, разкриха източници на Lupa.bg.

Иначе от МО заявиха, че по време на „Шабла-2021-2“ формированията на българските Военновъздушни сили ще изпълняват планираните задачи със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. За целите на стрелбите ще бъдат използвани също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „Cougar”.

Черната кутия на падналия МиГ-29 е все още в България

Черната кутия на МиГ-29 все още не е в Русия, тъй като в руската страна се извършват процедури. Това каза военният министър Георги Пана...

МО: Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29 

От 2010 г. до сега в съвместните бойни стрелби за шести път участват формирования за противовъздушна отбрана от Въоръжените сили на Република Сърбия, базирани на зенитния полигон на ВВС в Шабла, и за трети път - авиационни формирования на западната ни съседка, действащи от авиобаза Граф Игнатиево. Съвместните действия допринасят за изграждане на доверие и развитие на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната. През тази година военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия ще изпълняват планираните задачи със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.

През 2021 г. се навършват 30 години, откакто формирования за противовъздушна отбрана и авиационните бази от състава на Българската армия провеждат стрелби на полигон „Шабла“. До 1991 г. тази изключително сложна подготовка се е водила само в чужбина. Зенитният полигон на ВВС създава много добри условия за тренировка. Дълбочината му е 100 км, което осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване на възможностите на различни типове бойна техника и въоръжение, пишат още от МО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com