3 млн. лв. за археология по трасето на газопровода Гърция-България

5912
3 млн. лв. за археология по трасето на газопровода Гърция-България
Снимка: БГНЕС

3 000 000 лв. без ДДС дава „Ай Си Джи Би“ (ICGB) АД за археологически проучвания по трасето на газопровод „Междусистемна газова връзка Гърция – България“.

Обект на проучвания ще е 150-километра - линейната част на газопровода в територията на България заедно с неговия сервитут, площадките на линейните кранове, наземните съоръжения и довеждащата към тях инфраструктура.

Кипър, Гърция и Израел ще изграждат газопровод в Източното Средиземноморие

Кипър, Гърция и Израел, възнамеряват да подпишат споразумение в рамките на тази година за изграждане на газопровод в Източното Средизем...

Кандидатите да изпълнят задачата трябва да са културни или научни институции съгласно Закона за културното наследство и Закона за закрила и развитие на културата.

Трасето на газопровод преминава през райони с много висока концентрация на археологически недвижими културни ценности. Според доклад за ОВОС, базиран на извършени през 2012 г. теренни проучвания, в сервитута на международната газова връзка Гърция – България попадат общо 84 археологически недвижими културни ценности (54 по западното трасе и 29 - по източното).

При обхода на трасето са набелязани за проучване потенциални археологически обекти, сред които праисторически селища, могилни некрополи, антични селища и др.

Не е изключено на по-голяма дълбочина да се открият и други археологически структури, които към момента на огледа не е било възможно да бъдат регистрирани.

Газопроводът TANAP ще започне да действа през юни

Трансанадолския газопровод (TANAP) започва да действа в края на юни, заяви шефа на проекта Салтук Дюзьол, цитиран от турски медии. &...

Ролята на проекта е да подобри сигурността на доставките на газ за България и региона и да свърже газопреносните системи с Гърция. Общата дължина на трасето е около 182 км. Дължината му на територията на България е около 151 км с работно налягане 7,5 MPa и диаметър DN800. Точката, в която газопроводът пресича границата между Гърция и България, е на около 1,2 км. североизточно от ГКПП „Маказа“. Включването на междусистемната газова връзка в газопреносния пръстен на България ще се извърши южно от с. Малко Кадиево, Старозагорско.

Оферти ще се приемат до 5-ти юни.

Срокът за подаване на заявления е по-малък от 30 дни, поради спешна необходимост от извършване на проучванията и нужда от наваксване на закъснения в графика за стартиране на строителството. Забавянето е причинено от обжалвания на основните процедури за избор на инженер-консултант. Определянето на по-кратък срок според обявлението ще позволи на „Ай Си Джи Би“ АД да възложи проучванията в сезон, подходящ за завършване на основните работи преди старта на строителството.

Максималният краен срок за приключване на всеки отделен обект ще е три месеца след осигуряване на достъп до обекта.

Македония и Гърция ще се свържат чрез 120-километров газопровод

Македонското правителство съобщи, че работни групи на Скопие и Атина разговарят и уточнявате времевата рамка и детайлите около строежа ...

В началото на месец май ICGB обяви процедура за избор на изпълнител, който да изгради газовата връзка между България и Гърция. Поръчката е на стойност 145 млн. евро. В проектната компания за интерконектора ICGB с равни дялове са „Български енергиен холдинг“ ЕАД и гръцко-италианската компания „ИГИ Посейдон СА“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com