385 лева е месечната издръжка за един бежанец

30258
385 лева е месечната издръжка за един бежанец
Снимка: бгнес

Действително мои сътрудници ме бяха информирали, че в началото на дейността на двата центъра за бежанци са идвали представители на ВКБООН.

Но след като вчера на разширено съвещание при Фандъкова присъстваха техни представители, се оказа, че те не са били поканени на откриването, а по собствена инициатива, са направили своите предписания.

Това каза пред БНТ Николай Чирпанлиев, директор на Държавната агенция за бежанците. Аз се извиних на представителите им. Оттук нататък имаме уговорена среща с върховния представител и в най-скоро време ще направим своите планове за съвместни действия, увери Чирпанлиев.

Нека да не бъда питан защо до момента, в който съм назначен не е имало среща с ВКБООН. Това ми е шестият работен ден, каза Чирпанлиев. Като офицер ще нося пълната отговорност за това, което се случва. Най-добре е да получим информация за това как са нещата в момента, уточни Чирпанлиев.

Борис Чеширков, говорител на ВКБООН заяви, че те не са били запознати с условията в двата центъра "Враждебна" и "Военна рампа". Нашите препоръки за подобряване на условията ги изпратихме до ръководството на държавната агенция, това е предишното ръководство преди полковник Чирпанлиев. Смятаме, че е важно да отбележим, че не сме имали информация за двата центъра, уточни Чеширков.

Чирпанлиев заяви, че е взето решение да се работи изключително организирано за подобряване на условията. Има правно-административен проблем. Положителното е това, че се взе решение, променена е инструкцията на агенцията и вече не за 5 месеца, а за 21 работни дни ще се дава възможност за получаване на статут на бежанците. Още днес ще бъдат назначени щатни коменданти на двата центъра. Снощи разговаряхме с Нидал Алгафари, ще назначим представители на сирийската общност, които също ще бъдат денонощно там, съобщи Чирпанлиев.

За битовите условия в центровете, Чирпанлиев подчерта, че в "Монтевидео", Баня и Пъстрогор условията са такива, че самите граждани казват, че са по-добри в някаква степен, отколкото в държавите, от които идват. "Във "Военна рампа" и "Враждебна" днес ще има парно", обеща Чирпанлиев. Той заяви, че около 385 лева е издръжката на месец за един бежанец. "Но разликата, която беше цитирана е в това, че там става въпрос за капиталови разходи – ремонт на сгради, съоръжения. Тези разходи с продължаването на тези процеси, ще намаляват, защото ако днес има 500 души, през центъра ще минат 5000 и тогава капиталовите разходи ще бъдат по-малки", разясни Чирпанлиев. Държавата в мое лице ще осигури ред, ако не го осигури, ще си подам оставката, категоричен е директорът на агенцията за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com