40 металурзи блокираха входа за пещите в ОЦК

4698
40 металурзи блокираха входа за пещите в ОЦК

Малко след 8 ч. тази сутрин около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банка-кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението, предаде БГНЕС.

Тези 15 леяри са без договори, нямат защитни средства за безопасни условия на труд и никой официално не е дошъл да каже какво точно ще се случва, заяви Стефан Атанасов, инженер-технолог в цинковия завод и областен лидер на синдиката "Защита". Според него в по-късните часове се очаква към групата му да се присъединят още от работниците. Замисълът на хората от живата верига е да проведат разговор с единствения от ръководството на завода – икономическият директор Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им. Около 30 000 долара струва това количество метал, което днес трябва да бъде източено от пещта, уточни Атанасов.

БНП Париба – една от банките, кредитирали ОЦК, е наела въпросните 15 леяри, които ще разрушат пещта, за да бъде източен цинкът от нея. Това, според работниците, означава сигурен край на металургичното предприятие, което даваше препитание на 550 семейства през последните години.

Редактор: Яна Баярова

Металурзи ще бранят пещите с жива верига в ОЦК - Кърджали

Металурзите от синдиката "Защита" в ОЦК - Кърджали готвят жива верига заради намерението на БНП Париба /една от банките-кредитори на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com