43-о място за България от 163 държави по качество на живот

6756
43-о място за България от 163 държави по качество на живот
Снимка: iStock/Guliver

България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация, която измерва социалния напредък и качеството на живота. Индексът за социалния прогрес се прави от изследователи във Вашингтон, вдъхновен е от изследвания на носители на Нобеловата награда и измерва възможностите за добър живот, благоденствието и успеха на нациите през 50 критерия, пише 24 часа.

Това е комплексна оценка, която е по-цялостна от просто измерване на икономически показатели. Показва доколко икономическият успех се превръща в обществен напредък. Базирана е на трудове на нобелови лауреати като Джоузеф Стиглиц и Дъглас Норт. Към резултатите от годишните издания на класацията по традиция проявяват интерес големи световни медии Критериите са разпределени в 3 стълба - основни човешки необходимости (изхранване, здравеопазване, сигурност, домове), благосъстояние (достъп до образование, информация, опазване на околната среда) и възможности (права на индивида, персонална свобода, шансове в обществото, достъп до модерно образование).

България е сред четирите държави в Евросъюза с най-малък спад на икономиката

България е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите. Страната е сред четирите държави в Евросъюза с най-малък спад на икономиката пр...

Резултатът на България в новото издание на индекса е 79,86 (по скала от 0 до 100). Средният резултат за всички държави по света, попаднали в обсега на проучването, е 64,24. На първите три места са Норвегия (с резултат 92,73), Дания и Финландия. Германия е на 11-а позиция. Интересно е, че САЩ са едва на 28-а позиция (85,71), веднага след Гърция (27-о място с резултат 85,78). Унгария е три места пред България с оценка 81,02. Румъния обаче е две позиции след нас (78,35), а Сърбия е на 52-о място (75,54). Русия е на 69-а позиция, Турция е едва 92-а.

Интересно е, че по БВП на глава от населението България е 52-а от 163 страни, което означава, че качеството на живот у нас е по-високо, отколкото предполагат икономическите показатели. Индексът за социален прогрес е създаден от учени и бизнес лидери през 2010 г., а екипът се води от харвардския професор Майкъл Портър, създател на концепцията за споделените ценности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com