5 бебета за 5 месеца се родиха по програма за ин витро на Столична община

2663
5 бебета за 5 месеца се родиха по програма за ин витро на Столична община
Снимка: Getty Images / Guliver

Пет бебета - 4 момченца и 1 момиче, заченати ин витро с финансовата помощ на Столична община, се родиха в София от 24 октомври 2016 г. до 22 февруари 2017 г., съобщиха от Столична община.

Още две жени очакват да станат майки за първи път през юли т.г., след като са заченали ин витро. Това е равносметката към този момент от донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, която стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе".

За да няма отказ от образование, служебният кабинет измисли стандарт за бебетата

Проект за Наредба за стандартите за ранно детско развитие ще беше публикуван в портала за обществени консултации на Министерския съвет ...

От всички кандидатствали досега 44 двойки специализираната комисия към Столична община одобри 41 семейства, а 3 не отговаряха на условията. Не всички двойки, които участват в програмата, съобщават дали ин витро процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи.

Повечето семейства, сдобили се с дете по програмата държат на дискретността, затова не съобщаваме имената им.

Общината отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към МЗ. Освен това, по общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г.

За трета поредна година в бюджета на Столична община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.

11 факта за бебетата, които трябва да знаеш

Бременността е един непрекъснат копнеж за среща с новороденото. И когато най-накрая се появи, след първите мигове на щастие, започва го...

След като специализираната комисия към Столична община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро процедурите вече е 1 година /до м.г. срокът беше 6 месеца/. Програмата на Столичната община финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Ето какво сподели 38-годишната майка на Калоян, който се роди на 22 февруари т.г. с мерки 2 кг и 46 см.: "Четири години със съпруга ми правихме опити да се сдобием с дете по естествен път, след което ми беше поставена диагноза "Изчерпан яйчников резерв". Разбрахме, че трябва да пробваме ин витро процедури с донорски яйцеклетки. Направихме опит, който финансирахме сами със съпруга ми, но беше неуспешен.

През 2015 г. научихме за програмата на Столична община, кандидатствахме и бяхме одобрени. Заченах от втория опит през м.г. и ето сега държа сина си в ръце. От личен опит знам, а и други жени с моя здравословен проблем споделят, че най-трудно е да се намерят майки, които са готови да дарят свои яйцеклетки. А това ще помогне на толкова много двойки да сбъднат мечтата си да станат родители. Благодарна съм за това, че чудото се случи в нашето семейство!".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com