5 ключа към по-безопасна храна

4526
5 ключа към по-безопасна храна
Снимка: Европейски орган за безопасност на храните

След пандемията от COVID-19 започнахме да прекарваме повече време у дома, което означава и повече домашно приготвена храна. Означава ли това обаче по-малко рискове за здравето ни? Знаем ли какво задължително трябва да правим, когато обработваме хранителните продукти? Отговор на тези важни въпроси дава кампанията #EUChooseSafeFood, организирана от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). За първи път и България участва в тази кампания, а през тази година една от основните теми е Хигиената на храните.

Според Световната здравна организация (СЗО) храната, съдържаща вредни бактерии, вируси, паразити или химически вещества, може да причини повече от 200 различни заболявания.

„Сред най-големите предизвикателства, свързани с хигиената на храните, пред които са изправени гражданите на ЕС, са кръстосаното замърсяване по време на обработка на храните, както и развитието на микроорганизми по време на приготвянето на храната и съхранението ѝ в домашни условия“, обяснява д-р Валентина Ризи, учен от ЕОБХ. Тази европейска институция има ключова роля при популяризирането на добрите практики, свързани с хигиената на храните и осигуряването на научни съвети в това отношение.

„Въпреки че не е свързана пряко с храната, COVID-19 пандемията изигра огромна роля при практиките, свързани с хигиената на храните, като въведе специфични мерки за ограничаване разпространението на различни зарази, в това число и зарази с хранителен произход. Потребителите все повече осъзнават важността на различни хигиенни практики като правилното миене на ръце, а това индиректно допринася и за разбирането на важността на хигиената на храните“, допълва д-р Ризи и припомня „5-те ключа към по-безопасна храна“. Това всъщност са най-важните мерки за осигуряване на хигиена на храните, препоръчани от Световната здравна организация и Организацията на ООН за прехрана и земеделие:

1. Поддържайте чисто: Поддържайте чистота, като миете добре и редовно ръцете си, особено преди да приготвяте храна, след използване на тоалетната или след допир с животни! Дезинфекцирайте добре всички повърхности и инструменти, използвани при приготвянето на храната, и пазете кухнята и храната от насекоми, вредители и други животни!

2. Разделяйте суровата от приготвената храна: Избегнете кръстосано замърсяване между суровата и приготвената храна, като ги държите отделно! Използвайте различна посуда и дъски за рязане, и дръжте различните храни в отделни контейнери в хладилника!

3. Гответе достатъчно дълго: Гответе храната достатъчно дълго, особено месо, птици, яйца и морски дарове! Важно е температурата да бъде подходяща, така че да убие всички опасни микроорганизми. Използвайте термометър за месо, за да се убедите, че вътрешната температура е достигнала необходимото ниво! Претопляйте приготвената храна добре!

4. Съхранявайте храната при безопасна температура: Предотвратете развитието на бактерии, като съхранявате храната при безопасна температура. Съхранявайте малотрайните храни в хладилник, а горещите - при съответната температура!

5. Използвайте чиста вода и безопасни сурови продукти: Използвайте чиста вода при готвене и обработка на храна! Използвайте свежи сурови продукти като месо и зеленчуци! Измивайте добре плодовете и зеленчуците, особено ако ги консумирате сурови!

„Липсата на внимание при почистване на кухненската среда, при приготвянето на храната или нейното съхранение може да причини кръстосано замърсяване и разпространение на бактерии, водещи до хранително отравяне. Хигиената е основната съставка в рецептата за безопасност на храните във всяка кухня – и в домашната, и в професионалната“, казва доц. д-р Илиян Костов, директор на дирекция "Политики по агрохранителната верига" към Министерството на земеделието и храните. Прогнозата му е, че изискванията на потребителите към безопасността на храните в обществените заведения за хранене ще стават все по-високи.

„Като следствие от COVID-пандемията ще продължи и развитието на услуги като интернет доставката на храна или обектите за самообслужване. Ще продължи и тенденцията към по-малко хранителни отпадъци и по-голяма устойчивост. Някои предприятия от хранително-вкусовата промишленост се стремят да изпълняват операции с нулеви отпадъци и да използват само възобновяеми енергийни източници в подкрепа на стратегиите, насочени към решаване на климатичните проблеми“, допълва още доц. Костов.

Според друга експертна прогноза през следващите години едно от големите предизвикателства ще е достъпът до качествена и здравословна храна, отгледана и произведена в близост до магазина, от който пазарува европеецът. „Всеки потребител трябва да подбира внимателно продуктите и марките, на които се доверява. Да следи дали са преминали стриктен контрол по цялата верига на доставка и да се довери на качествени уреди за съхранение и обработка на продуктите“, съветва Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват някои от най-големите търговски вериги в България.

По думите на Вълканов, добрите примери по отношение на хигиената на храните у нас идват именно от модерната търговия, която инвестира средства в контрол на качеството на все по-широк кръг от продукти, като дори поема разходите за изпълнение на световни стандарти за своя сметка, използвайки лабораторни анализи в независими лаборатории и външни експертизи.

А учените са категорични, че всеки един от нас също може да даде своя принос за среда за живот с безопасна храна, като активно търси информация за добрите практики в тази област, като мисли критично за собствените си хигиенни навици и като споделя знание, натрупано чрез информационни кампании като #EUChooseSafeFood.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com