Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

69 вместо 95 лева ще отчисляват общините в 2020-та за всеки тон нерециклирани отпадъци

11 декември 2019, 19:25 часа • 4909 прочитания

С временна отстъпка в отчисленията за нерециклирани отпадъци опита да зарадва общините екоминистърът Нено Димов по време на Годишния им форум. Скокът за 2020 г. ще бъде с 26 лева, а не с 38, както беше заложено. "Вместо от 57 на 95 лева за всеки тон нерециклирани отпъдъци, отчисленията на общините ще скочат от 57 на 69 лева, след  което ще има скок с още 13 лева в 2021 г. и с още 13 лева в 2022 г., уточни министърът. "Тези пари не се събират, за да стоят в една сметка, а за да се предприемат мерки за по-малкото депониране и по-голямото и повторно използване и рециклиране на отпадъци", обясни той и изрази надежда общините да постигнат по-голямо оползотворяване на отпадъците и да не се налага повишане на таксата.

Отстъпката не е обнадеждаваща, коментираха кметове на различни населени места. "Отчисленията се въвеждат по европейското законодателство, което ни кара да рециклираме боклуците си - нещо, което все още не се случва. Общините, които не са достигнали изискваните нива плащат тези отчисления. Такава е община Дряново", коментира новоизбраният й кмет Трифон Панчев. Той съобщи, че се очертава недостиг от около 60 000 лева за общината и че предстои вдигане с 10% на данък смет. "Повече от това е непосилно за населението. Дряново е застаряваща община и с тези пенсии, които получават хората е невъзможно да поемат по-голямо натоварване", сподели пред Actualno.com той. "Със сигурност ще има недоволни, но смятам, че който е плащал 20 лева досега, ще е поносимо вече да плаща 22", добави той.

Намеренията на много от общините са да запазят данъчната ставка в момента, както и такса битови отпадъци да бъде запазена, но има общини, които отдавна не са ги повишавали и сега го правят, отбеляза кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Понов.

Той съобщи, че с финансовото министерство НСОРБ са постигнали съгласие да бъдат актуализирани критериите за определяне на данъчните оценки, които са от преди 1999 г и вече са доста остарели. "В критериите влиза наличието на телефон, други критерии, също трябва да отпаднат", посочи той и съобщи, че МФ и НСОРБ вече имат излъчена работна група за промяна на критериите, което ще се случи в 2020 г.

"Догодина с актуализацията на данъчните оценки, считам, че ще има по-добра правна рамка за определяне на данъчната политика", заяви Панов и не отрече, че актуализацията на данъчната оценка предполага повишаване на данъците, защото с по-високите оценки имотите ще поскъпнат. Това повишаване на данъка ще е за 2021, след промяната на критериите за данъчните оценки, потвърди той и добави, че очакванията са работната група да приключи работа в края на март – началото на април. Панов подчерта, че няма да има повсеместно повишаване на данъците, а ще е в зависимост от новата оценка. За такса смет, според него също трябва да се направи нова методика. До 2022 г. е срокът на МОСВ, отбеляза той.

Даниел Панов е категоричен, че бъдещето е в зелените политики и в енергоспестяващите технологии, както и че най-важно е отговорното отношение към природата и обществото. "Местната власт и кметовете са най-близко до гражданите и винаги ще защитаваме най-доброто в политиката към гражданите", добави той.

В потвърждение, столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи като първи приоритет качеството на въздуха. "За да отговорим на очакванията на хората вчера беше внесен законопроекта за инкриминирането на нерегламентирано горене на отпадъци", изтъкна тя. Фандъкова припомни, че през миналата година МОСВ започна въвеждането на стандартите за дърва и въглища и увери колегите си от страната, че макар не всеки да се сблъсква с този проблем, в бъдеще това навсякъде ще е проблем номер едно.

Министерството на транспорта разработва стикерите за периодичните технически прегледи и наредбата е качена за обсъждане, съобщи още столичният кмет.  Тези стикери, поясни тя - ще съдържат информация за реалното състояние на очистващата система на всеки автомобил. "Коли, които имат изрядна газова уредба ще получават по-висок клас от такива които отговарят на висок стандарт, но са с премахнати катализатори или с неработещи системи за очистване", посочи Фандъкова. "Тези нови стикери ще ни дадат възможност да контролираме движението на най-замърсяващите автомобили", увери тя.

С цел по-качествена градска среда, Фандъкова съобщи още, че е предложила промени в Закона за устройство на територията, предвиждащи увеличаване на отстоянията между сградите в жилищните квартали.

"София фокусира проблемите, в София проблемите се виждат от всички и решенията изискват обща подкрепа", отбеляза столичният кмет.

"Общините отдавна не са просто някакво винтче в сложния механизъм на държавата. Днес функции на местната власт са записани в почти всеки закон. Това поставя кметовете и общинските съветници пред нови изпитания, поддържа тонуса и развива нови умения. Участваме във вземането на решения, позволява ни да балансираме по-успешно между актуалните проблеми и дългосрочните ни цели", увери участващите над 400 кмета и общински съветници във форума председателят на НСОРБ. Най-доброто по думите му е добрата комуникация между местна, изпълнителна и законодателна власт. Уважение към кметовете демонстрира и председателят на парламента Цвета Караянчева, която лично ги поздрави за новия мандат и 23-я рожден ден на тяхното сдружение. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес