АДФИ проверява финансовото състояние на обществения транспорт в София

1489
АДФИ проверява финансовото състояние на обществения транспорт в София
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разшири обхвата на вече започналата проверка за финансовото състояние на „Столичен автотранспорт“ ЕАД. Това съобщиха от Министерство на финансите. 

Стана ясно, че освен договора за доставка на газ, проверката ще обхване и начина на ценообразуване на превозните документи, финансовите отчети на дружеството и възлагането и изпълнението на обществените поръчки. Целта е да се установи реалното състояние на дружеството, паричните потоци и начина на разходване на средствата.

Проверката е във връзка с постъпило искане от Столична община за увеличаване на субсидията на дружеството от държавния бюджет, без да е придружено с оценка и анализ на ценовата политика на общината по отношение на превозните документи и без да е направен преглед и изменения на правилата, при които се възлагат и компенсират обществените пътнически превози.

"Дори част от разходите да се увеличават в резултат на влиянието на фактори, които са външни и независещи от дейността на Столична община и общинските транспортни оператори – цените на горивата и ел. енергията, повишаване на минималната работна заплата, друга част от представените разходи бележат значителен ръст спрямо 2019 г. и биха могли да се оптимизират. Такива са например „други разходи“ – с ръст от 55%, охрана и други, за които следва да се направи оценка", считат от Министерство на финансите. 

От Финансовото министерство обръщат внимание, че предложението за увеличение на средствата за субсидии за Столична община надхвърля многократно средствата, които са предвидени за останалата част от страната както за вътрешноградски, така и за междуселищни пътнически превози. От министерството подчертават, че всички транспортни оператори на територията на страната предоставят обществената услуга при същите условия, при които работи и столичният транспорт, като за същите не са предвидени допълнителни средства. В тази връзка от министерството считат, че следва да се търси равнопоставеност между всички общини.

От Министерство на финансите припомнят, че в актуализацията на бюджета са предвидени допълнителни 20 млн. лв. субсидия за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за пътувания с вътрешноградския транспорт и междуселищния автомобилен транспорт.

Политиката на Министерство на финансите е насочена към засилване на контрола и елиминиране на неправомерно и неефективно разходване на публични ресурси, което в ситуацията с градския транспорт в София - изисква да се направят съответните проверки на договори и обществени поръчки и анализ на разходите.

Припомняме, че проверки от АДФИ направиха в началото на година и на това какви пари са отделили официално общините за плащане на общински сметки на ток в периода октомври, 2021 година - февруари, 2022 година.

Ще поскъпнат ли билетите и картите за градския транспорт в София? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com