Адвокати: Промените в Закона за извънредното положение посягат на основни права

3361
Адвокати: Промените в Закона за извънредното положение посягат на основни права
Снимка: iStock/Guliver

СНЦОП “Обединение на свободните адвокати“ изпрати до НС предложение относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. "Изразяваме остро несъгласие срещу поредния опит за суспендиране на основни, конституционно закрепени права и свободи, в това число право на сдружаване, право за провеждане на митинги и събрания, право за свободно упражняване на нашата независима професия на адвокати, при липса на конституционно предвидените предпоставки и условия за това", се казва в предложението. Ето пълния му текст:

Вчера бе оповестено предложение на трима депутати /Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова/ за изменения между първо и второ четене на посочения законопроект, които предстои да бъдат гласувани на второ четене в пленарна зала. Сред предложените изменения, касаещи функционирането на съдебната система, се съдържа и предложение за отлагането c тpи мeceцa на нacpoчeнитe зa 2021 г. редовни oбщи cъбpaния на адвокатите, нoтapиycитe и ЧCИ, които се провеждат всяка година съгласно техните устройствени закони.

Считаме, че това предложение е противоконституционно по следните съображения:

Адвокати искат електронен обмен на документи като противоепидемична мярка

Да се предостави официално възможност на страните в съдебния процес и адвокатите да предоставят по електронен път заявления, искови мол...

Съгласно Конституцията на Република България, адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Принципите на независимост и самоуправление са основни начала в статута на адвокатурата, която е един от стълбовете на съдебната система и гаранция за законността. Независимостта на адвокатурата от държавната власт означава забрана за държавата да се намесва във вътрешните работи на адвокатурата, а самоуправлението неизбежно включва и правото на органите на адвокатурата, респективно правото на адвокатите да проведат своите редовни годишни общи събрания при условия и ред, предвидени в Закона за адвокатурата, в това число както Общите събрания на колегиите, така и Общото събрание на адвокатите в страната, което се провежда от делегати от отделните колегии. Противното би означавало груба намеса на държавата и нарушаване на тези основни принципи.

Предложението за промяна на ЗМДВИП е направено в разрез с предвидената в ЗНА процедура за обществено обсъждане с всички заинтересовани лица, като е съставено непосредствено преди второ четене на законопроекта в пленарна зала, без да бъде предварително оповестено сред адвокатската общност и без да бъде съгласувано с органите на адвокатурата, които я представляват. Изразяваме своето безпокойство от подобен законодателен подход, който минира правовия ред в страната.

Опитът чрез законодателна промяна в друг, неотносим към дейността на адвокатурата закон, да бъде суспендирано действието на Закона за адвокатурата, при липса на защитим легитимен правен интерес, при липса на каквито и да е данни относно заболеваемостта в толкова широк времеви хоризонт /януари – февруари 2021 г., когато традиционно се провеждат общите събрания на адвокатите/, разкрива липсата на правна и медицинска аргументация за въвеждане на противоепидемични и/или ограничителни мерки за предвидения срок от три месеца.

Изразяваме остро несъгласие срещу поредния опит за суспендиране на основни, конституционно закрепени права и свободи, в това число право на сдружаване, право за провеждане на митинги и събрания, право за свободно упражняване на нашата независима професия на адвокати, при липса на конституционно предвидените предпоставки и условия за това.

На самостоятелно основание, изложените от вносителите мотиви не могат да бъдат споделени:

Свободните адвокати: Да има минимум на заплащането единствено за дейности, извършвани само от адвокати

СНЦОП "Обединение на свободните адвокати" изпрати становище на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) във връзка с обявеното обществено обсъжда...

Няма никаква гаранция, нито пък разумно обяснение, че три месеца по-късно епидемиологичната обстановка ще бъде по-различна от настоящата, така че предложеният тримесечен срок за отлагане е произволен.

Макар и в действителност общия брой на адвокатите в Република България да е 14 000, Общите събрания на отделните колегии се провеждат само с участие на адвокати /и то доброволно участие/ от съответната колегия. Така, на ОС на най-голямата колегия – Софийската, традиционно участват между 100 и 200 адвоката, а в другите колегии участието е много по-малко. Що се отнася до Общото събрание на адвокатите в страната, то се провежда от делегати при норма на представителност 1 делегат/40 адвоката, присъствието им също е доброволно. Със сигурност адвокатите няма да рискуват своето и на колегите си и близките си здраве, а органите на адвокатурата ще организират провеждането на тези събрания посредством някоя от възможните форми за групова електронна комуникация, така че струпване на много хора на едно място няма как да има.

Ако законодателната власт желае да коригира статута на адвокатурата, то нека приеме промени в нейния устройствен закон, като разграничи работата на общите събрания на адвокатските колегии и на Общото събрание на адвокатите в страната от избора на органи и висши органи на адвокатурата, който няма как да е правомощие на друг орган /ОС и ОСАС/, а избирателното право следва да се упражнява лично, равно и пряко, на принципа един адвокат – един глас. Така, дори и при отлагане на общите събрания заради усложнена епидемиологична обстановка, самите избори няма да се отложат, ако се провеждат и с възможност за електронно дистанционно гласуване, както вече няколко години гласуват съдии и прокурори.

В заключение, провеждането на Общи събрания на адвокатурата и адвокатските избори следва да бъде гарантирано от държавата в приложение на устройствения ни закон, като пряко проявление на независимостта и самоуправлението в Адвокатурата. Ако с оглед непосредствената опасност за живота и здравето ни поради усложнената епидемиологична обстановка бъде въведено временно и пропорционално ограничение за провеждане на събрания като противоепидемична мярка, считаме, че на адвокатите, нотариусите, ЧСИ и всички останали граждани следва да бъде предоставена законово уредена възможност за дистанционно провеждане на общи събрания и електронно гласуване на предстоящите избори посредством приемане на неотложни законодателни промени в приложимите закони, които да позволят подобна организация.

По изложените съображения моля, визираното предложение, в частта му относно отлагането на Общите събрания на адвокатурата, да не се приема и гласува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com