АЕЖ-България и БХК остро отрекоха клеветнически материали в жълти медии

2645
АЕЖ-България и БХК остро отрекоха клеветнически материали в жълти медии
Снимка: Pixabay

Във връзка с публикации в изданията "Блиц" и "Уикенд" от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България и Българския хелзинкски комитет (БХК) разпространиха позиции до медиите, относно клевети и тиражирани неверни факти.

Те са свързани с престоя на атентатора от Ансбах Мохамед Далил, за който от въпросните издания твърдят, че е имал контакти с члена на управителния съвет на АЕЖ - България, Мария Черешева. "Блиц" и "Уикенд" пишат и че Далил имал връзка със сътрудничка на БХК, чрез която си е издействал ускоряване на процедурата за предоставяне на защита.

Ето какво пише в позициите на организациите:

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България е възмутена от клеветите в жълти издания по адрес на члена на Управителния съвет на организацията Мария Черешева.

"Сайтът Блиц и вестник Уикенд си позволяват да замесват името на Черешева в абсолютно невярна история, свързана с лицето Мохамед Далил, извършил атентат в Германия", посочват журналистите от АЕЖ.

"Категорично не отговаря на истината, че Черешева някога се е срещала с въпросното лице, камо ли че е правила интервю с него. Журналистката никога не е работила и за Българската национална телевизия, както се твърди в манипулативните материали.

АЕЖ-България: Готви се пълна цензура върху информация, касаеща банките

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) категорично възразява срещу приемането от Комисията по правни въпроси на...

Изумени сме защо името на Черешева изобщо попада в изданията. Известно е, че Далил наистина е давал интервю за Българската национална телевизия, но единственият журналист, за който има данни да е разговарял с него, е Теодора Асенова. Този факт бе съобщен от самата телевизия и в него няма нищо конспиративно – част от преминаващите през страната кандидати за убежище, нормално попадат в обектива на медиите", се казва в позицията на Асоциацията.

"Нещо повече, изданията дори са изфабрикували цитати, които приписват на Мария Черешева. Думи, които тя никога не е казвала нито пред БНТ, нито пред която и да е било друга медиа. Очевидната цел на този подход е да се придаде автентичност на манипулативните и лъжовни публикации. Този похват на измисляне на цитати попада отдавна в полезрението ни като символ на дъното, до което е достигнала таблоидната българска журналистика".

"АЕЖ-България ще окаже пълно съдействие на Мария Черешева да потърси правата си. Смятаме, че атаката срещу нея не е случайна и се дължи на позициите, които АЕЖ заема в защита на качествената журналистика, както и на факта, че Черешева е добър и обективен журналист, отказващ да служи на пропагандата, насаждаща омраза между хората.

Отделно от журналистическата си работа, Черешева е и граждански активист, включил се в голям брой хуманитарни акции, включително такива, целящи да облекчат положението на бежанците, търсещи спасение от войни и преследване в своите страни.

Клеветите, обидите и включително и престъпленията, които се преписват на Мария Черешева, също така създават реална опасност за нейната сигурност", завършва позицията на Асоциацията на европейските журналисти у нас.

БСК за Закона за адвокатурата: Под натиск от една гилдия се ограничават конституционните права

Приетият от Комисията по правни въпроси Закона за адвокатурата ограничава конституционно гарантирани права. Това се казва в позиция на ...

Позиция по казуса с "Блиц" и "Уикенд" разпространиха и от Българския хелзинкски комитет (БХК). В нея се казва следното:

На 28 юли сайтът „Блиц“ и вестник „Уикенд“ тиражираха абсурдни лъжи, отнасящи се до Българския хелзинкски комитет. Според тях терористът Мохамед Юсуф Далил, който се взриви в Ансбах, Германия, в резултат от което бяха ранени 15 души, бил имал връзка със сътрудничка на БХК, чрез която си издействал ускоряване на процедурата за предоставяне на защита. Медиите се позовават на неназовани „източници“, както и публикуват напълно фалшиви цитати от журналистката Мария Черешева, която отрече да им е давала интервю по случая.

Заявяваме категорично, че нищо от това, което двете медии публикуват, не е вярно. В програмата на БХК за правна защита на бежанците и мигрантите, която единствена се занимава с производствата на кандидатите за убежище от името на организацията, никога не е работила жена с посоченото от медиите име. Никога и по никакъв повод който и да е представител, в това число активист/ка, в БХК не е оказвал/а натиск на Държавната агенция за бежанците във връзка с производство на Далил за получаване на статут. Лъжите на сайта „Блиц“ и на вестник „Уикенд“, включително фалшивите цитати, са пореден пример за клеветническа и неетична журналистика.

Тези публични атаки срещу БХК намираме за реакция на правните действия, предприети от организацията както срещу издателя на в. „Уикенд“ и сайта „Блиц“, „Интермедиа“ ООД, така и срещу списващия статии за тях Кеворк Кеворкян. Срещу „Интермедиа“ ООД БХК представлява ищец – активист от ромски произход, във връзка с отказа на собственика на сайта „Блиц“ да премахва крайно расистки антиромски коментари, призоваващи към насилие, написани от читатели под статиите в медията. Срещу Кеворк Кеворкян БХК представлява двама жалбоподатели – ромската журналистка Кремена Будинова и журналиста Спас Спасов, във връзка със серия от авторски статии и телевизионни предавания на Кеворкян, в които той прави груби антиромски изказвания.

Подобни опити на медии и медийни кукловоди да поставят БХК в положение на страх, подчиненост и самоцензура винаги са се проваляли. Организацията ни ще продължи да изобличава нарушенията на закона и морала и опитите за съсипване на българската държава чрез политически олигархизъм, корупция и перманентна демонстрация на недосегаемост и безнаканост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com