Афганистанец е запалил българското знаме, прокуратурата го разследва

3563
Афганистанец е запалил българското знаме, прокуратурата го разследва
Снимка: БГНЕС

Създадена организация лицето, което е запалило българския флаг в Харманли, да бъде доведено днес в Специализираната прокуратура.

Уведомена е Специализираната прокуратура, тъй като се касае за опетняване на знамето на Република България. Това е престъпление против Републиката.

СП е започнала разследване и е създадена организация лицето, което е запалило българския флаг, да бъде доведено днес в Специализираната прокуратура. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата по повод на безредиците в Харманли, предаде Фокус.

Арнаудова уточни, че заедно с лицето ще бъдат доведени за разпит полицейските служители, които са свидетели и очевидци на извършеното престъпление, за да бъдат разпитани като свидетели по досъдебното производство. По думите й за това престъпление по чл. 108, ал. 2 наказанието е лишаване от свобода до 2 години или глоба до 3000 лева.

„Независимо от ниската санкция, СП счита, че лицето, което ще бъде доведено днес, следва да бъде задържано до 72 часа“, каза тя. По думите й е въпрос на часове това да се случи.

Тя поясни, че задържаният е афганистански гражданин, самоличността му е установена, но ще бъде обявена по-късно.

Ако се съберат доказателства за 400-те лица, които са извършили престъпление, имайте абсолютната убеденост, че прокуратурата има ресурса и капацитета да повдигне обвинение и на 400-те, допълни тя.

Зеленогорски: Участниците в бунта в Харманли да бъдат екстрадирани незабавно

За съжаление ситуацията в Харманли ескалира. Нужна е бърза и решителна намеса на държавата. Това заяви съпредседателят на Реформаторски...

„Ще се установи кой е свидетел и кой е извършител на престъпление“, добави тя. „Ще бъдат мобилизирани допълнителни екипи от прокурори“, посочи Арнаудова. По думите й по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров целият следствен отдел на Окръжната прокуратура – Хасково в момента е на място.

„Ако прокурорите от Харманли имат нужда от помощ за повдигане на обвинение, ще бъдат командировани прокурори на място, но ще се свърши работата“, увери тя. Арнаудова отбеляза, че телефони, в които има записи от инцидента, ще бъдат изключително ценни, за да се разкрие обективната истина.

По думите й на всички лица, които биват задържани за срок до 24 часа, се прави личен обиск по реда на Закона за МВР. „С тяхно желание или съдействие телефоните ще бъдат предадени, ще се назначи експертиза, ще се види и какво е съдържанието на мобилните телефони“, обясни Арнаудова. „Ако има клипове и друга информация, ще бъде предоставена на съда“, добави тя.

Арнаудова уточни, че мнозинство от задържаните в Харманли са от афганистански произход, но има и такива с други националности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com