"Аллах е велик" в подкрепа на обвинените за радикален ислям

19913
"Аллах е велик" в подкрепа на обвинените за радикален ислям

Импровизиран митинг се проведе пред входа на Пазарджишкия окръжен съд, където се гледа делото срещу радикален ислям, предаде „Фокус”.

Присъстващите 200 души, които са пред съда, след като изслушаха показанията и случилото се в залата, изразиха с одобрителни възгласи подкрепата си за обвиняемите и казаното от прокуратурата по време на митинга. Те изслушаха словото на говорителя на Главното мюфтийство Хюсейн Хафъзов и завършиха импровизирания митинг с възгласи на арабски „Аллах е велик”.

Карзай: "Невинността на мюсюлманите" обиди 1.5 млрд. души

Създателите на скандалния антиислямски филм “Невинността на мюсюлманите” са накърнили чувствата на 1,5 милиарда вярващи и ...

Продължава и мирното присъствие на съпругите на обвиняемите пред съда, които носят плакати с цитати от Корана.

В момента пред Съдебната палата в града е засилено полицейското присъствие, има около 30 полицаи, патрулни коли и пристигат още от полицейското управлението, което е наблизо. Няма конфликти и сблъсъци въпреки напрегнатата ситуация.

От предвидените за днес за разпит седем свидетели до момента Пазарджишкият окръжен съд разпита само един – Хюсеин Ходжа. Ходжа е разпитван за разликите за отделните направление в исляма, за салафизма като течение в религията за фондацията „Ал-Уакф ал-ислями“ и парите, които е получавал. В разпита си той каза, че е получавал пари само на ръка – различни суми – 200, 300, 100 лв., под форматна на зехят (дарение), за което не се е отчитал и не е обяснявал за какво е изразходвал сумите. Свидетелят каза също, че е бил на семинари в Истанбул, които са продължили 4-5 дни, че разходите там са били платени от организаторите, и че е получил грамота за участие, но е забравил от коя организация му е дадена. Той каза също че не знае кои са членове на „Ал-Уакф ал-ислями“.

За противоречия в показанията му прокуратурата поиска да бъдат прочетени тези от досъдебното производство. Те са записани на 14 октомври 2010 година. Там свидетелят е казал, че е получавал пари от Саид Мутлу, че знае как се финансира организацията, че знае кои българи членуват в нейния клон и че парите идват от Саудитска Арабия. На въпрос на съда, на какво се дължат тези противоречия, включително и записаното в досъдебното производство, че е получавал по 300 евро, той каза, че разпитите са били много дълги и не е прочел всичко, което е записано от тях, но въпреки това се е подписал, че записаното е вярно. Съдът продължава с разпити на останалите шест свидетели.

Действия срещу религиозните обиди искат мюсюлмански лидери

Мюсюлмански лидери са поискали международни действия за спиране на религиозните обиди, като предизвикателство пред защитата на свободат...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com