Анджелина Тотева: Тежко начало на 2022 г. и все по-голям брой инциденти на пътя

3963
Анджелина Тотева: Тежко начало на 2022 г. и все по-голям брой инциденти на пътя
Снимка: БГНЕС

Повече от 100 дни след сформирането на правителството темата с безопасността на пътя попадна във фокуса на управляващите, заявява в свой пост Анджелина Тотева – зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ до днес. Със заповед на премиера Кирил Петков на тази длъжност е назначен Димитър Илиев.

Тя е посочила, че по разпореждане на прокуратурата направили цялостен преглед на републиканската пътна мрежа в началото на 2022 г.

"Има места, на които сме сигнализирали за нередности и вече се случват тежки инциденти. Всички проблемни места с техните GPS координати вече са в АПИ. Никакви мерки обаче не се взимат повече от 3 месеца (визирам датата на изготвяне на нашия доклад, а не идването на новото правителство). Тук не говорим само за основни ремонти, а за неща, които могат буквално да се решат за ден, ако има воля. Да се подмени мантинела, да се освежи маркировка, да се премахне грешен знак. Оправданието е, че няма договори за поддръжка с фирмите. И така минава ден след ден. Всичко това се случва на фона на пълното безвремие, в което е изпаднала държавата. Да – има неща, които са сбъркани от години и за които е нужно време за разрешаване. Има обаче и неща, за които е нужна само воля и желание. Това категорично не се разбира от сегашните управляващи", казва Тотева.

Преди два дни агенцията била натоварена с организацията на междуведомствена среща с всички ангажирани институции. А поводът – изключително тежкото начало на 2022 г. и все по-големия брой инциденти на пътя.

По думите на Тотева форумът бил замислен като оперативно заседание за набелязване на спешни мерки, но се превърнал в личен пиар на премиера Кирил Петков. Единственото важно било в кой момент ще се включат камерите, нямало конкретика.

„В пътната безопасност няма политика. Загиналите не се интересуват коя партия управлява, още по-малко техните близки. Това е причината да приемам работата си като кауза – именно защото и аз съм една от засегнатите от тази война по пътищата.

Стара Загора предприема мерки за намаляване на пътния травматизъм

Шест кръстовища със завишена пътно-транспортна аварийност в Стара Загора са обследвали и анализирали експертите от „Европейския ц...

Това, което всъщност премълчаха на срещата, е, че сме на път да отбележим най-тежката година по отношение на пътния травматизъм за последните поне 5 години. Само за 3 месеца се вижда увеличение и при тежките произшествия, и при ранените, и при загиналите. То достига до над 30% в сравнение със същия период на миналата година“, сочи Анджелина Тотева.

Основните причини според нея са две: липса на поддържане на пътищата и занижен контрол.

Според нея всички оправдания с Ковид-19 няма да са адекватни, защото още от миналата година отчитали близо 2 пъти увеличение на трафика. Катастрофите обаче не били толкова, колкото са днес.

Димитър Илиев е назначен за заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движени...

Със заповед на премиера Кирил Петков на длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ от днес е назначен Димитър Илиев.

Той има магистърска степен по автомобилен и мотоциклетен спорт в НСА „Васил Левски“ – София, като придобива научна степен доктор и научна степен доцент в същата област. Дълги години Илиев работи като преподавател в спортната академия.

Той е председател и основател на Асоциацията на действащите автомобилни състезатели. Многократно е бил Рали шампион на България. Има няколко престижни класирания на европейски и световни шампионати по рали.

Повече от 14 години работи в сферата на безопасността на движението. Основател на Академия за безопасно шофиране, в която всяка година курсисти преминават теоретично и практично обучение за повишаване на тяхната квалификация и умения. Заемал е редица обществени позиции и инициативи за повишаване на информираността на хората по проблемите на пътната безопасност и превенция на инцидентите на пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com