Ангелкова занижава контрола при концесии на плажове

1169
Ангелкова занижава контрола при концесии на плажове
Снимка: Министерство на туризма

Ограничаване на възможността за контрол от страна на държавата при даването на плажове на концесия. Това предвиждат предложенията за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Мнения и предложения по тях могат да се до края на следващия месец (до 29 септември 2017 г.) След това проектът влиза за обсъждане и гласуване от депутатите в Народното събрание.

С проекта се предвижда да се ограничи обжалването в хода на процедурите по даване на плажни концесии. Ако текстовете бъдат приети, няма да може да се обжалва отстраняването на участници преди отварянето на офертите, например. Недоволните ще могат да си търсят правата чак след приключването на процедурата.

Новият текст цели определянето на реда за предоставяне, изпълнение и прекратяване на договорните взаимоотношения с държавата да се прехвърли от Закона за концесиите в Закона за държавната собственост, което силно ще ограничи възможността за контрол от стана на държавата.

Министерството на туризма се опитва да въведе и повече отчетност при харченето на парите от концесии и наеми на плажове от страна на общините. Според закона половината от постъпленията отиват в общината, на чиято територия е съответната пясъчна ивица. Средствата трябва да се инвестират в туризъм, включително за подобряване на достъпа до съответния плаж. Министерството на туризма предлага местните власти да докладват всяка година как са похарчили парите, което впоследствие да подлежи на контрол и от Сметната палата. 

КС постанови, че е незаконно да се изгражда техническа инфраструктура върху дюни

Два текста от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са били обявени за противоконституционни от Конституционния съд. Това ...

С промените се въвеждат допълнителни забрани с цел опазване на дюните по крайбрежието. Предлага се да се забрани поставянето на плажни принадлежности като кърпи, шезлонги и др. върху пясъчните образувания, както и паркирането и преминаването през тях с коли.

За нарушителите ще има глоби от 1000 до 3000 лв. или имуществени санкции, диференцирани според провинението. За поставяне на плажни принадлежности върху дюни те ще са между 2000 и 5000 лв., а за преминаване с кола или паркиране - от 3000 лв. до 5000 лв.

В новото-старо предложение министерството предлага и групиране на плажовете по българското Черноморие.

Поправките, изготвени от Министерството на туризма, предвиждат да се въведат четири големи групи плажове:

– в урбанизирани територии;

Държавата ще взима близо 2 млн. лв. от наемателите на „Слънчев бряг – север“ и „Несебър – юг“

Близо 2 млн. лв. годишно ще получава държавата от новите наметели на плажовете на „Слънчев бряг – север“ и „Нес...

– в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация;

– в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации;

– плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

В рамките на всяка група ще има и по три подгрупи, които ще се определят с наредба на министъра на туризма, която трябва да бъде готова до три месеца след приемането на законопроекта.

В проекта липсва категорията плажове за природосъобразен туризъм – Карадере, Иракли и Корал бяха одобрени като плажове с такъв специален статут с цел опазването на последните незастроени места по Черноморието. Предвиждаше се тези екоплажове да не се отдават на концесия. Вероятно тяхната защита ще бъде уредена със специална наредба допълнително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com