"Артекс" отвърна на намеренията на новия кмет на "Лозенец" да сложи край на "Златен век"

2823
"Артекс" отвърна на намеренията на новия кмет на "Лозенец" да сложи край на "Златен век"
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова

Като внушение определиха от строителната фирма "Артекс" твърденията, че има изтекло строително разрешително за скандалния им проект "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Компанията пуска официално изявление, след като стана ясно, че новият кмет на район "Лозенец" Константин Павлов иска досега построените 17 етажа от небостъргача да бъдат съборени, тъй като е строено след като строителното разрешително е изтекло.

От "Артекс" казват, че се мълчало за "най-важния факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение. "С решение от 30 юли, 2019 година, Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда "Златен век" и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа", казват от компанията, като след това уточняват, че има още една инстанция - ВАС.

Сагата "Златен век" стигна до прокуратурата и ВСС

Сигнали до прокуратурата и до Инспектората на ВСС внасят от Инициативен комитет "Лозенец", които от години се противопоставят на строит...

"Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф. Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други. Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд. Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи", смятат от "Артекс".

От "Артекс" казват и, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на Закона за устройство на територията (ЗУТ) е заварила през 2017 година, ще изтече през 2028 година. Законовата промяна вече стана известна като "поправката Артекс" - а кой извън ГЕРБ я подкрепи, припомнете си в този материал!

"Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и продължаваме да се борим за независима бизнес среда в България", казват от "Артекс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com