Новият кмет на "Лозенец": Проблемите са много повече, отколкото приляга на "луксозен" район

33532
Новият кмет на "Лозенец": Проблемите са много повече, отколкото приляга на "луксозен" район
Снимка: "Демократична България"

След местния вот в неделя "Демократична България" има 8 районни кметове в София. Те ще трябва да работят с новия стар кмет на столицата Йорданка Фандъкова и с мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в общинския съвет. Въпреки ограничените правомощия на районните кметове, промяната в политическата картина дава надежда за нови политики по райони.

Константин Павлов ще поеме управлението на район Лозенец съвсем скоро. Той е един от тези районни кметове - демократи. Магистър-инженер по радио и телевизия, Павлов е и доктор по социология. Участвал е в създаването на някои от най-влиятелните интернет проекти в България и на няколко онлайн медии. През 2012 г. печели и наградата "Валя Крушкина - журналистика за хората". Пред Actualno.com новият кмет на район "Лозец" сподели приоритетите си.

Изборите свършиха, време е за анализ. "Демократична България" (ДБ) като "наследник" на Реформаторския блок от изборите от 2015г., увеличава двойно резултата си. В същото време резултатите още от първия тур в столицата поставят един въпрос: Защо градската десница не се обедини преди изборите и не спечели столицата още на първи тур? Вместо това видяхме отново разпръснат вот на десния избирател, който на втори тур беше принуден да избира между ГЕРБ и БСП. Невъзможно ли е обединението в дясно в София?

Използвате някои презумпции, за които не съм съвсем убеден дали са коректни - примерно, че „Демократична България“ е пряк „наследник“ на Реформаторския блок. В Реформаторския блок членуваха 5 партии, от които само една - Демократи за силна България, присъства и в новата коалиция. Също, „демократите“ като че ли е по-добро определение за нашата общност, тъй като изборите показаха, че влиянието ни се разпростира и извън столицата и големите градове, а подкрепата за нас е идеологически доста разнообразна. Що се отнася до СДС или ДБГ, те отдавна взеха решение да тичат по други писти и да играят в други отбори. Не им се бъркам, нека правят това, което смятат за добро. В крайна сметка, демократите се явихме обединени на тези избори.

Имаше ли "мръсна игра" в столицата и смятате ли, че купеният вот може да реши изборите в София?

Нямам доказателства за купени гласове, но не бих се изненадал да е имало такива, дори в райони като "Лозенец". Надявам се сигналите за купуване и продаване на гласове да бъдат разследвани и нарушителите да понесат своята отговорност. Купеният вот може да реши изборите само при малки разлики или при ниска избирателна активност. Що се отнася до скандалите, течащи в момента, свързани с преброяването и отчитането на резултатите в някои секции в София – имам нужда от още информация, за да си изградя окончателно мнение.

Как "четете" вота на столичани при избора на районни кметове?

Столичани избраха, макар и по-скромно, отколкото ми се искаше, промяната пред безвремието. Избраните районни кметове извън управляващата партия са много повече, отколкото бяха през 2015 г. Предпочитам да мисля, че това е малкото начало на голямата политическа промяна в столицата и в страната.

Ще търсите ли подкрепата от други районни кметове от ДБ с идеята да прокарате политики пред Столична община и имате ли вече план кои са тези политики?

Разбира се, много от идеите, които имам, включват тясно взаимодействие с другите районни кметове, както и тясно взаимодействие с новоизбраните общински съветници от нашата листа. Битката започва още с приемането на новия общински бюджет. Там нашите съветници ще предложат преструктурирането му, за да осъществим идеите си за увеличение на парите за тротоари, за решаване на въпроса с детските ясли, за дигитализацията на местната власт в София. Ние, районните кметове, въпреки ограничените си финансови правомощия, участваме със съвещателен глас в общинския съвет и имаме право на различни инициативи. По време на кампанията всичките ни опоненти декларираха, че са за дигитализация на общината, както и повечето от тях от изразиха подкрепата си за децентрализацията на районните бюджети. Сега предстои да видим кой е бил искрен и кой - популист, когато се стигне до подкрепата на истинската положителна промяна в общинските политики. Що се отнася конкретно до Лозенец, ще се старая да подобря достъпа до парковете, както и да направя булевардите „Симеоновско шосе“ и „Черни връх“ по-безопасни.

Казусът "Златен век". Какво можете да направите по въпроса като районен кмет и как смятате да подходите?

Преди всичко смятам да се запозная с оригиналните документи и с цялата история на въпроса. Правомощията на районния кмет по тези казуси са скромни, но ще направя всичко възможно, за да действам в интерес на гражданите на "Лозенец", така че качеството им на живот да не пострада от непремислени проекти. И, разбира се, ще публикувам цялата информация, която законът ми позволява, за подобни проекти, подготвящи се в района.

Борисовата градина. Лозенец е един от трите района, в чиито предели влиза Борисовата градина, другият е район "Средец", който ще управлява колегата ви Трайчо Трайков, а третият - "Изгрев", където районен кмет е Делян Георгиев (БСП). Обмисляте ли съвместна инициатива, за да се спре определянето на устройствен план на парка? Можете ли да повлияете на процедурата за ПУП на този етап (планът за Борисовата градина се намира в експертна комисия в Столична община)? Одобрявате ли въобще възможността паркът да има такъв план, което отваря врата за разпродаването му на парче?

Районните администрации имат доста ограничени правомощия върху парковете на територията си. Възелът от проблеми е нерешим без участието на СОС, на администрацията на голямата община и на Дирекция „Зелена система“. Лично аз смятам да се противопоставям остро на всякакви опити за откъсване на парчета от зелените площи и застрояването им. София е твърде презастроена, а гражданите имат остра нужда от места за почивка и спорт.

Зелената зона в кв. Лозенец. Още предишния си мандат Йорданка Фандъкова обяви, че ще разширява зелената зона в София. Каква е вашата позиция по въпроса и какво можете да предприемете като районен кмет?

Всъщност зелената зона вече е обхванала целия район "Лозенец" до ул. „Сребърна“, тъй че процесът при нас е доста напреднал. По-нататъшно разширение не ми се струва разумно, тъй като в кварталите „Витоша“ и „Кръстова вада“ - изток, още няма улици и въвеждането на зелена зона и ограничения за паркирането би било истинско издевателство над жителите им. Аз лично бих се противопоставял да се разширява зелената зона, преди в тези квартали да има нормална улична мрежа.

Кое е първото нещо, което ще направите като районен кмет?

Ще започна да чета документацията, свързана с важни проекти на територията на района, както и ще се опитвам да намеря решение на най-острите проблеми с придвижването, шума и замърсяването в кварталите „Витоша“ и „Кръстова вада“ - изток, които в момента интензивно се застрояват и жителите им страдат доста от процеса. Също така ще опитам да подобря достъпа на жителите на "Лозенец" до близките паркове чрез нови пешеходни пътеки и чрез реорганизация на движението.

Смятате ли да направите промени в администрацията на района?

Със сигурност ще доведа със себе си заместник-кметове, като вероятно предстои да взимам и други кадрови решения. Доста хора предложиха помощта си в управлението на района, затова засега трупам впечатления и информация, за да съм с напълно готов екип, когато трябва да поема работата.

Кои са, според вас, големите проблеми на район Лозенец и какво е вашето решение за тях? (Тротоари, шахти...)

Проблемите са много и са много повече, отколкото приляга на един район, смятан за "луксозен", "елитен" и "престижен". Имайте предвид, че районът включва "грозните патенца" - кварталите "Витоша" и "Кръстова вада" - изток, които притежават великолепни природни дадености, биха могли да станат истински перли в полите на Витоша, включително имат и възможността някой ден да притежават чудесен нов парк, но всъщност градската среда в тях е чудовищна, обидна за гражданите и срам за местната власт. Няма бързи решения за проблеми, занемарени с десетилетия, но ще опитам с всички възможни средства да ускоря процеса по отчуждаване на имоти и изграждането на улици, тротоари, пешеходни пътеки, светофари, както и да ускоря, колкото зависи от мен, въвеждането на довеждащ транспорт от метростанция "Витоша". Следват детските ясли, детските градини, училищата - много проблеми има за решаване! В по-урбанизираните части на "Лозенец" проблемни са проходимостта на тротоарите, достъпността, състоянието на улиците и градинките. В програмата на "Демократична България" предвиждаме неколкократно увеличение на бюджета за тротоари в София. Много се надявам това предложение да бъде прието и европейска София да се порадва и на европейски тротоари.

Интервю на Любов Павлова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...