„Автомагистрали“ ЕАД: С авансовото плащане замразяваме цени, които иначе се увеличават непрекъснато

2690
„Автомагистрали“ ЕАД: С авансовото плащане замразяваме цени, които иначе се увеличават непрекъснато
Снимка: АПИ

Финансово обезпечение на изпълнението на автомагистралата със замразяване на единични цени води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб. Цените на „Автомагистрали“ ЕАД с платените аванси са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация. Производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване изпълнението в срок на участъците и гарантира ритмичните им доставки. Това заявяват от „Автомагистрали“ ЕАД във връзка с писмо изпратено от Томас Бауер – президент на FIEC до Европейската комисия относно увеличение цените на основните строителни материали и суровини на европейския пазар в периода от ноември 2020 – март 2021 година.

„След направени проучвания и запитвания към водещи производители (доставчици) и експерти в областта на строителството, стигнахме до извода, че горните повишения оказват особено силно влияние върху строителния бранш, особено за източна Европа, за които той е един от определящите фактори за цялостната икономика - стомана конструктивна (110%); стомана за ограничителни системи (106%); битум (15%); цимент (10% само през януари спрямо предходния месец); тефт и нефтени производни (34%)“, сочат от компанията.

Според съобщението, от момента на сключване на първия „ин хаус“ договор за АМ „Хемус“ се забелязва тенденция за чувствително увеличение на цените на основните стомани, употребявани за производството на ограничителни системи за пътища - Стомана S355JR+AR съгласно EN 10025-2:2019 – над 103%; Стомана S235JR+AR съгласно EN 10025-2:2019 – над 106%.

За същия период се отчита и увеличение на цената на цинка с над 13% по ценова листа на London Metal Exchange.

Описаните промени в цените, съобразени към общия разход за линеен метър, повишават цените на ограничителните системи със 75-76%, сочи анализът на държавното дружество.

На тази база в „Автомагистрали“ изработили сравнителен анализ, показващ темпа/процента на нарастване на цените на основните материали от датата на подписване на „ин хаус“ договора  за АМ „Хемус“, участъци от 1 до 6 (декември 2018) и стойността им към настоящия момент.

От там сочат, че към 31.05.2021 г. в получените офертни стойности на доставките са включени налични количества в Европа и света, което временно забавя темпа им на нарастване и закупуване на по-високите цени.

„С получените авансови плащания през септември 2019 г. (за участъци 1,2 и 3) и юни 2020 г. (за участъци 4,5 и 6) „Автомагистрали“ ЕАД успя да сключи редица договори за доставка на основни материали, с което стопира цените им“, допълват от дружеството в официална позиция.

От там описват начина, по който получават пари от възложителя - Агенция „Пътна инфраструктура“ по договорите „ин хаус“.

Първият етап е изготвяне на сертификат, съгласуван със строителния надзор на обекта с приложени измервателни протоколи. Вторият, след съгласуването на сертификатите със строителния надзор , същите се съгласуват с проектанта , окомплектоват се  и се представят на АПИ. Трето, на база проверени и одобрени сертификати от АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД издава фактура, която заедно с одобрения сертификат АПИ предоставя на МРРБ за процедиране на плащане.  По-нататък, от всеки сертификат се приспада пропорционално полученият аванс. Следва окончателното плащане в размер на 10% след въвеждане на обекта в експлоатация (получаване на Акт Образец №16).

От „Автомагистрали“ опровергават информацията, че за изплатените в аванс суми по договори с контрагенти не са представени необходимите застраховки и банкови гаранции, с които се гарантира възстановяването на направените авансови плащания при неизпълнение.

С какви материали се строят автомагистралите у нас?

Много нарушения при ремонта на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора е констатирала проверка на място на новия председател на...

„Застрахователните компании, с които дружеството работи, притежават валидни лицензи за сключване на застраховки „Гаранции“, включващи следните рискове: преки гаранции и косвени гаранции, в това число и Застраховка „Гаранция за възстановяване на авансово плащане“ и Застраховка „Гаранция за изпълнение“, което е видно от решения, издадени от Комисията за финансов надзор (КФН)“, уточняват от компанията.

От там допълват също така, че в направените застрахователни полици и банкови гаранции ясно и недвусмислено е посочено, че въпросните застрахователни дружества и банки се задължават безусловно и неотменимо да заплатят при първо писмено поискване от страна на „Автомагистрали“ ЕАД всяка сума или суми до максималния общ размер на застраховката или гаранция.

„Изплатените авансови средства са предоставени по сключените договори с цел гарантиране на доставките на необходимото количество материали и осигуряване на необходимата техника и механизация за изпълнение на възложените обекти, както и за постигане на най-добри финансови условия“, са категорични от ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД.

Каква е дейността на "АВТОМАГИСТРАЛИ" ЕАД?

И тунелът „Монблан“ е построен по процедурата „Инхаус“

Разгорелият се напоследък дебат в публичното пространство по темата „инхаус“ (вътрешни) поръчки, ни връща към базисния проб...

Основната дейност на „Автомагистрали“ ЕАД е строителство, ремонт, превантивно, текущо и зимно поддържане на всички видове пътища в страната и експлоатация на пътните обекти, бази и съоръжения към тях, градски комуникации и инфраструктурата около тях; строителство, реконструкция и ремонт на мостове, мостови съоръжения и тунели; строителство и ремонт, изграждане и поддържане на всички видове сгради и съоръжения към тях, инженерни системи и индустриални постройки; изграждане и поддържане на водопроводни и канализационни системи и съоръжения; изграждане и поддръжка на системи за видеоконтрол и видеонаблюдение; изграждане и поддръжка на системи за пожароизвестяване и пожарогасене във и извън тунели; изграждане и поддръжка на системи за осветление във и извън тунели; изграждане и поддържане на светофарни уредби и всякакви други средства, осигуряващи организация и безопасност на движението; транспортна дейност; сервиз, инженерингова и научно-изследователска дейност; пред проектни проучвания и проектиране на сгради, пътища, съоръжения и конструкции; проектиране и изпълнение на геодезически, фотограметрически, картографски и кадастрални работи и вписвания; консултантски услуги, както и всички други дейности, освен забранените от закона.

Основната цел на „Автомагистрали“ ЕАД е да се развива все повече в сферата на пътното строителство и поддръжката. Дружеството се стреми към вземането на нови автомагистрални участъци за изграждане и поддръжка, чрез участия в процедури по реда на Закона за обществени поръчки.

Дружеството разполага с екип от специалисти с дългогодишен опит в сферата на пътната поддръжка и строителство, както и с необходимата строителна техника и механизация.

Дружество членува и поддържа членство в редица професионални и браншови организации: Камара на строителите в България, Българска браншова камара „Пътища“, Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“; Асоциация на геодезистите в България. Дружеството притежава разрешение, издадено от ГД „Противопожарна и пътна безопасност“ при МВР, за поддържане и обслужване на противопожарни системи и съоръжения на територията на цялата страна, както и лиценз за превоз на товари.

Дружеството се стреми към непрекъснато модернизиране на способите и техниката на работа с цел подобряване качеството на предоставяната услуга и повишаване на конкурентостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com